Zástupci stran se sejdou s Janotou kvůli rozpočtu v pátek

Praha - Zástupci politických stran by se měli sejít k jednání ohledně návrhu rozpočtu s ministrem financí Eduardem Janotou v pátek odpoledne. Politici chtějí jednat o rozpočtu poté, co sněmovna v úterý neschválila své rozpuštění, a plánované předčasné volby se tak nekonají. Ve hře je i ministrův návrh škrtů, který má snížit hrozící schodek.

Ministr Janota již v půlce srpna řekl, že pokud se nezmění zákony, bude možné sestavit rozpočet jen se schodkem až 230 miliard korun. Připravil proto návrhy změn, které mají ušetřit kolem 70 miliard korun. ČSSD ani ODS s návrhy nesouhlasí. ČSSD bude na jednání zastupovat Bohuslav Sobotka. Předseda ODS Mirek Topolánek podle poslance ODS Michala Doktora svolal na čtvrteční odpoledne jednání ekonomických odborníků strany se členy bývalé Národní ekonomické rady vlády. „Řekneme si něco o prioritách, které budeme posléze prosazovat na úrovni Parlamentu,“ uvedl k tomu Doktor.

Straničtí šéfové se v úterý večer v Otázkách Václava Moravce shodli, že je nutné přijmout protikrizový rozpočet pro rok 2010. Na jeho podobě i způsobu schvalování ale jakákoli shoda neexistuje. Každá ze stran má jiné představy. Premiér Jan Fischer však podmínil setrvání svého kabinetu tím, že poslanci úspory schválí. Vláda musí sněmovně podle zákona předložit rozpočet do konce září.