Petici proti nízkým výkupním cenám mléka podepsalo přes 15 tisíc lidí

Praha - Během jednoho měsíce se pod petici, která má pomoci zemědělcům v boji s nízkými výkupními cenami mléka, podepsalo již 15 808 lidí. V rámci petice zemědělci požadují rovné dodržování zákona o cenách a zákona o ochraně hospodářské soutěže a dnes ji i s podpisy předali předsedovi Senátu Přemyslu Sobotkovi (ODS). Jelikož petice nese více než 10 tisíc podpisů, bude se jí horní komora zabývat na některé své schůzi.

Signatáři petice si stěžují, že stát neprovádí cenové kontroly obchodních řetězců. Ceny některých potravin, například mléčných výrobků, v supermarketech podle nich přitom zdaleka nedosahují pořizovacích nákladů, což zakazuje zákon o cenách.

Zemědělci: Stát neměří všem stejně

Reportáž Daniely Písařovicové (zdroj: ČT24)

Stát podle zemědělců neměří subjektům na trhu stejně a na rozdíl od řetězců cenové počínání českých živnostníků a podnikatelů kontroluje, vyplývá z textu odvolávajícího se na Zprávu o cenových kontrolách za roky 2005 až 2008, kterou v minulosti projednala Poslanecká sněmovna.

Robert Erlebach, předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje

„Naším cílem určitě není dosáhnout nějaké regulace cen v České republice. Nestojíme ani o to, aby nám někdo dával nějaké peníze navíc. Nám jde jen o to, aby se udělal pořádek v zákoně o cenách, aby ho všichni dodržovali.“

Předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje Robert Erlebach předal Sobotkovi také jako důkaz například cihlu eidamského sýra. Na její výrobu je podle něj zapotřebí 30,5 litru mléka a zemědělci na ní prodělávají 61 korun. Na kostce másla podle něj tratí 11 korun. Pro důkazní důvody předal i stvrzenky za nákup. „Jsou tady instituce, které mají kontrolovat dodržování cenového zákona. Když se podíváte na to, jaký je stav, tak jdou po živnostnících, ale tohle tam chybí. Věřím tomu, že autorita Senátu zapracuje na tom, aby se rozjely kontroly na celé škále mezi zemědělci, zpracovateli i maloobchodem,“ dodal Erlebach.

Sobotka problém „vnímá“

„Vnímám tu petici, vnímám i ten počet lidí, kteří to podepsali,“ zdůraznil Sobotka. Předpokládá, že Senát petici projedná do konce roku, protože jde o aktuální téma. Chápe to i jako signál směrem k antimonopolnímu úřadu, aby více dohlížel na dodržování pravidel při tvorbě cen.

Již v srpnu se zemědělci obrátili i na sněmovní kontrolní výbor. Jeho předseda Vladimír Koníček tenkrát řekl, že se obrátí na ministra financí Eduarda Janotu a požádá ho o informaci, co v tomto problému ministerstvo podniká.

Nízké výkupní ceny mléka - likvidace pro menší farmáře

Zemědělci si stěžují na nízké výkupní ceny mléka a tvrdí, že zejména pro menší farmáře jsou likvidační. Jejich postavení zhoršují i nízké výkupní ceny obilí a řepky. Řada zemědělců má prý existenční potíže, dluží dodavatelům a neplatí odvody za zaměstnance. Podle autorů petice jsou v současné době zemědělci nuceni prodávat mléko pod výrobními náklady, což je nezákonné. „V médiích se veřejně a opakovaně potvrzuje, že zemědělci prodávají mléko pod výrobními náklady. Tím porušují zákon o cenách, aniž by byli schopni to jakkoliv ovlivnit. Výjimkou by bylo pouze ukončení činnosti,“ stojí v textu petice.

Mlékárny již několik měsíců vykupují mléko od farmářů za průměrnou cenu kolem šesti korun, výrobní náklady chovatelů však převyšují osm korun, uvádějí farmáři.

Také počínání obchodních řetězců na trhu čelí dlouhodobé kritice jak ze strany zemědělců, tak výrobců potravin. Sněmovna v minulém týdnu schválila zákon, který má regulovat jejich chování. Za zneužití tržní síly jim bude hrozit až desetimilionová pokuta. Zákon se týká prodeje zemědělských a potravinářských produktů. Nová právní úprava se obchodníkům nelíbí. Podle vyjádření Svazu obchodu a cestovního ruchu by mohla přispět k růstu cen potravin.

  • Robert Erlebach autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1119/111878.jpg
  • Eidam zdroj: wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/353/35250.jpg
  • Mléko autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/238/23765.jpg
  • Přemysl Sobotka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1119/111879.jpg