Sazby mýtného se budou lišit podle dnů i denní doby

Praha – Od příštího roku by se měly změnit sazby mýtného. Ministerstvo dopravy chce při jejich účtování nově přihlížet k denní době či tomu, jaký je den v týdnu. Nejvíce by pak dopravci zřejmě platili za páteční odpoledne, noční nebo dopolední jízdy budou levnější. Řekl to dnes ministr dopravy Gustáv Slamečka. Podle něj ale zatím není jasné, jak se změna projeví na celkových výběrech mýtného. Státu přitom na rok 2010 stále chybí mnoho miliard na stavbu silnic a dálnic.

Na změně mýtných sazeb v současnosti pracuje expertní tým ministerstva. Umožňuje ji novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, kterou nedávno schválila sněmovna. Slamečka podle svých slov předloží vládě v krátké době tři scénáře.

„Buď celková suma zůstane stejná, nebo se vybere více než dnes, popřípadě méně,“ řekl ministr. Od třetí varianty se bude snažit vzhledem k nedostatku peněz ve fondu dopravy vládu odradit. Loni se přitom na mýtném vybralo přes šest miliard korun, letos to kvůli krizi bude zřejmě o miliardu méně.

V současné době se mýtné sazby odvíjejí od počtu náprav a emisních tříd Euro. V průměru platí dopravci 4,05 koruny za ujetý kilometr. Mýtné dnes ale platí jen kamiony nad 12 tun, od ledna se k nim připojí také malé nákladní vozy od 3,5 tuny. Změna sazeb podle ministra nemusí platit hned od ledna, úřad ji může zavést i v průběhu roku.

Martin Felix ze sdružení dopravců ČESMAD Bohemia

„Podle nás je to trošku nešťastné, protože to přichází pozdě a kontrakty se dělají už dnes, my tudíž vlastně nevíme, co máme říct svým zákazníkům.“

Od změny sazeb si ministerstvo slibuje především snížení frekvence jízd kamionů v kritických dnech. Na prázdninovém zákazu jízd kamionů koncem týdne a celoročním zákazu jízd v neděli se podle Slamečky nic měnit nebude.

Kamiony
Zdroj: ČT24