Další Janotův plán - snížit platy ústavních činitelů až o 20 procent

Praha - Ministr financí Eduard Janota navrhne v pondělí na zasedání vlády snížení platů ústavních činitelů až o 20 procent. Chce také zahrnout peněžní náhrady ústavních činitelů do vyměřovacího základu daní, řekl dnes mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Ministr chce současně v pondělí ve vládě otevřít diskusi o platech manažerů státních firem. Hlavním bodem zasedání kabinetu pak bude projednávání Janotova balíčku úsporných opatření, který v pátek politickým stranám představil. Ten může schodek rozpočtu srazit z původních 230 až na 157 miliard korun.

V rozhovoru pro rádio Impuls dnes Janota uvedl, že návrh na snížení platů nebude součástí balíčku úsporných opatření. Zdanění náhrad ale podle Jakoba pravděpodobně součástí balíčku bude. Odměny šéfů státních podniků ale rozpočet neovlivní. „Snížení platů manažerům státních podniků není věcí rozpočtu, ale valných hromad. Určitě ale v pondělí na vládě tuto diskusi otevřu,“ uvedl ministr.

Tiskový mluvčí MF Ondřej Jakob pro ČT24:

„Budeme chtít, aby to šlo mimo ten balíček, protože nechceme, aby byl jakkoliv ústavně zpochybňován, jak už se to jednou stalo. Budeme taky prosazovat, a to už by bylo v rámci toho balíčku, aby ty náhrady ustavních činitelů byly zahrnuty do vyměřovacího základu daně z příjmu, aby bylo zrušeno osvobození náhrad.“

Ministerstvo financí chce v opatřeních plánovaných jen pro příští rok mimo jiné šetřit na sociálních a mandatorních výdajích a zvednout některé daně a o čtyři procenta snížit mzdy ve státní sféře. Soubor úsporných opatření bude hlavním bodem pondělního jednání vlády.

Kabinet Jana Fischera bude mít v pondělí na programu také například návrh o úpravě použití vládní rozpočtové rezervy roku 2009 do Národního protikrizového plánu. Projedná i návrh ministerstva průmyslu a obchodu snížit peníze na garance pro firmy o 700 milionů korun.

Vydáno pod