EK nemůže státům určit objem emisí skleníkových plynů

Brusel/Lucemburk - Evropská komise nemůže státům určit objem skleníkových plynů, který mohou vypustit do ovzduší. Vyplývá to z rozsudku soudu Evropské unie v Lucemburku, který se týká konkrétně Polska a Estonska. Oběma zemím se nelíbilo, že je komise donutila snížit plánovaný objem emisí. Podle soudu však EK překročila své pravomoci. Podobnou žalobu podaly i další země, včetně Česka.

Evropská komise se sice proti rozsudku ještě může odvolat, ale kdyby soud opět rozhodl stejně, mohlo by to znamenat zásadní komplikaci v boji EU proti klimatickým změnám. Jednotlivé členské státy by si totiž mohly prakticky libovolně určovat, kolik škodlivin jejich ekonomika do ovzduší vypustí. Dnešní rozsudek navíc dává naději Čechům, kteří komisi žalovali v Lucemburku z podobného důvodu.

Česká vláda, podobně jako polská a estonská, podala žalobu na Evropskou komisi v roce 2007 kvůli snížení počtu povolenek na emise skleníkových plynů pro léta 2008 až 2012. Důvodem bylo, že EK Česku snížila příděl povolenek o zhruba 15 procent proti tomu, co vláda chtěla. Podle Česka je však takové opatření diskriminační vůči českým energetickým a průmyslovým podnikům.

V roce 2006 Polsko a Estonsko, podobně jako Česko o rok později, oznámily komisi své plány na snížení emisí skleníkových plynů na období 2008 až 2012. Komise ale oba plány odmítla s tím, že celkový objem emisí je příliš vysoký a je třeba jej snížit o 26,7 procenta v případě Polska a o 47,8 procenta v případě Estonska.