Venezuela zaplatí za znárodněné cementárny

Caracas - Francouzská firma Lafarge dostane od Venezuely za znárodněné továrny 250 miliónů dolarů. Téměř 4,3 miliardy dostane největší výrobce cementu na světě za své továrny, které Venezuela loni firmě znárodnila. První platbu odešle Venezuela do týdne a má činit 118 miliónů dolarů. Zbývající peníze má firma dostat do čtyř let. Venezuelský prezident Hugo Chávez vidí ve znárodnění možnost, jak řešit nedostatek cementu pro domácí trh.

Venezuelská vláda má problém splnit svůj slib, že vystaví velké množství levných domů. Chávez obvinil zahraniční cementárny, že omezují prodej na domácím trhu, a naopak cement vyváží. To vidí Chávez jako důvod, proč není dostatek cementu pro domácí výstavbu a jediné řešení vidí ve znárodnění.

Od svého nástupu do funkce znárodnil Chávez velkou část venezuelského průmyslu. V loňském roce oznámil znárodnění cementáren. Ministr pro veřejné práce Diosdada Cabello uvedl, že vláda stále jedná o vyrovnání s dalším výrobcem cementu, švýcarskou společností Holcim. Ta v červenci nabídku Venezuely odmítla. S mexickou společností Cemex ještě Venezuela jednat nezačala. Znárodnění se nevyhnulo ani firmám z oblasti oceli, elektřiny, telekomunikací či velkých ropných projektů a potravinářských firem.