Soud: Lesy ČR nezákonně zmenšovaly zakázky

Brno - Lesy ČR porušily zákon, když v roce 2007 rozdělily dvě veřejné zakázky na těžbu dřeva pro léta 2008 až 2010 na 180 menších tendrů. Ve středu o tom rozhodl Krajský soud v Brně, který tak zrušil dva výroky Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), podle nichž byly tendry v pořádku. Uvedl to dnes soudce brněnského krajského soudu David Raus. Rozsudek je dalším, který doprovází léta trvající spory kolem způsobu výběru firem na těžbu dřeva pro Lesy ČR.

„Lesy ČR nezákonně rozdělily dvě nadlimitní veřejné zakázky, které měly zadávat v režimu zákona o veřejných zakázkách, na větší počet dílčích veřejných zakázek,“ uvedl Raus. V prvém případě na 98, ve druhém pak na 80 veřejných zakázek. Na postup Lesů ČR si u antimonopolního úřadu stěžovala společnosti CE Wood. Nyní se tak musí ÚOHS zabývat tímto případem znovu.

Podle soudu Lesy ČR v jednom případě tyto zakázky nezákonně zadávaly zcela mimo režim zákona o veřejných zakázkách jako veřejné zakázky malého rozsahu. Tím se vyhnuly povinnému postupu vyplývajícímu ze zákona o veřejných zakázkách.

Nezákonné rozdělení se prý promítlo do výše kauce, tedy kaucí

Ve druhém případě Lesy ČR tyto dílčí veřejné zakázky zadávaly podle zákona o veřejných zakázkách. Nezákonné rozdělení se ale podle soudu promítlo v otázce výše kaucí, které měly být zaplaceny ve chvíli, když se CE Wood obrátil na ÚOHS. Kauce byla vyměřena na 100 tisíc korun, ovšem nikoli pouze jednou, ale ke každé z rozdělených malých zakázek. „To podle soudu ztížilo přístup navrhovatelů k tomu, aby se u úřadu coby orgánu dohledu nad zadáváním veřejných zakázek mohli účinně domáhat svých práv,“ uvedl Raus.

Už v únoru 2008 antimonopolní úřad zastavil bez výsledku část správních řízení ohledně sporných tendrů Lesů ČR. Některé lesnické firmy právě nezaplatily povinnou kauci, a úřad se tak rozhodl jejich podněty nezabývat.

Vydáno pod