Měnový fond pošle Maďarsku dalších 79 milionů dolarů

Washington - Mezinárodní měnový fond půjčí Maďarsku dalších 79,3 milionu dolarů (zhruba 1,4 miliardy korun). Čerpání úvěru mu zároveň prodlouží o šest měsíců do října 2010. Budapešť si tak bude moci od fondu půjčit celkem 12,12 miliardy dolarů. Fond to oznámil poté, co v rámci loňské úvěrové dohody ukončil třetí hodnocení maďarské ekonomiky a vládních financí.

„Makroekonomická a finanční politika Maďarska je na správné cestě. Fiskální udržitelnost se zvyšuje díky reformám strukturálních výdajů na důchody, sociální dávky a subvence,“ uvedl ve své zprávě Mezinárodní měnový fond. Konstatoval také, že daňová reforma přesouvá daňovou zátěž z práce na spotřebu a majetek, to by mělo podpořit zaměstnanost a ekonomický růst.

Maďarská vláda má v plánu snížit rozpočtový deficit v příštím roce na 3,8 procenta hrubého domácího produktu a srazit výdaje o 400 miliard forintů (37 miliard korun). Snahou socialistického kabinetu je udržet schodek pod kontrolou i v situaci, kdy země prožívá nejhorší ekonomický propad za téměř dvě desetiletí. Letos ekonomika klesne o 6,7 procenta a příští rok o dalších 0,9 procenta.

Maďarsko se za finanční krize stalo první zemí Evropské unie, která byla nucena žádat o pomoc Mezinárodní měnový fond. Loni v říjnu si navíc zajistilo od fondu a Evropské unie úvěr v celkovém objemu asi 25 miliard dolarů (425 miliard korun). Podmínkou jeho uvolňování jsou na straně Budapešti kroky vedoucí postupně ke snižování vládního dluhu formou často drastických úspor na sociálních výdajích.