Nezaměstnanost v EU by se mohla stabilizovat v květnu, předpovídá Špidla

Brusel – I když se již i v Evropské unii začínají objevovat známky stabilizace ekonomiky, na definitivní konec hospodářské krize a zastavení nárůstu nezaměstnanosti si budeme muset ještě nějaký čas počkat. Podle eurokomisaře pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti Vladimíra Špidly bude počet lidí bez práce ještě narůstat, avšak pomalejším tempem. Míra nezaměstnanosti v EU by se prý mohla stabilizovat příští rok v květnu.

„Obecně se dá říci, že nezaměstnanost sleduje ekonomiku asi se šesti až osmiměsíčním zpožděním, čili od momentu zřetelného nárůstu ekonomiky se dá počítat, že pozorovatelné dopady na nezaměstnanost přijdou zhruba za osm měsíců,“ uvedl Špidla v rozhovoru pro dnešní Otázky Václava Moravce.

Nárůst nezaměstnanosti se ale mimo jiné i díky koordinovaným akcím Evropské unie podařilo zpomalit. Evropa na boj s hospodářskou krizí poslala prostředky odpovídající zhruba čtyřem procentům evropského hrubého domácího produktu. „Můžeme čistě teoreticky předpokládat, že kolik míst je vázáno na 4 procenta HDP, takový je vliv na zaměstnanost,“ podotkl Špidla. Konkrétní množství pracovních míst, která se tímto způsobem podařilo zachránit, je podle něj kvůli používaným metodikám nemožné zjistit.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Brusel ale nehodlá v boji s krizí a nezaměstnaností polevovat. „V současné době se projednává v Evropské radě změna pravidel pro evropský sociální fond, která by měla usnadnit a urychlit jeho čerpání. Pro aktivní politiku by se snáze a rychleji uvolnilo cash flow,“ připomněl Špidla. Dodal, že toto opatření pomůže zejména pobaltským státům, na které krize dolehla ze zemí EU nejvíce.