Ministerstvu dorazila obálka s nabídkou na ČSA

Praha – Otázku, jaká je konečná nabídka na koupi Českých aerolinií, si dnes zodpoví ministerstvo financí. Ve hře o národního leteckého dopravce totiž zůstalo jen konsorcium Unimex Travel Service, které dnes před polednem doručilo ministerstvu cenovou nabídku na koupi více než 92 procent akcií. Sdělila to mluvčí Travel Servisu Vladimíra Dufková. Nabízenou částku chce firma zveřejnit až kolem 16:00. Podle svých šéfů slibuje nadstandardní cenu. O prodeji nebo neprodeji firmy by měla vláda podle ministra Janoty rozhodnout do 14 dnů.

Právě cena bude hlavním kritériem při rozhodování. Podle Janoty se budou brát v potaz taky připomínky nového krizového managementu, který nedávno nastoupil do čela společnosti. Podle ministrových slov bude toto stanovisko pro ministerstvo určitým vodítkem, zda přijmout nebo nepřijmout nabídku konsorcia Travel Service Unimex Group.

Šéf dozorčí rady, krizový manažer Václav Novák, má totiž za týden předložit svůj plán na záchranu ČSA. Ministerstvo tak chce nejdřív posoudit, co se společností může dělat sám stát. Objevily se například spekulace o spojení se ziskovým pražským letištěm.

ČSA se před případnou privatizací potýkají s výraznými problémy. Za první pololetí prodělaly 1,8 miliardy korun, mluví se o propuštění až 860 zaměstnanců a nad společností se stále vznáší hrozba stávky odborů aerolinek.

Vydáno pod