Domácnosti se dočkají zlevnění plynu

Praha - Od dnešního dne se domácnosti dočkají zlevnění plynu u všech tří dodavatelů. Plyn zlevňuje letos již potřetí. Pro domácnost, která plynem vaří, topí i ohřívá vodu, může zlevnění přinést úsporu kolem 3 000 korun. Obyvatelé rodinných domů možná ušetří až 4 500 korun. Snížení je dáno příznivým vývojem kurzu koruny vůči americkému dolaru. V konečném zúčtování však zlevnění domácnosti nemusí vůbec pocítit, a to z důvodu chladnějších zimních měsíců.

Letos padají ceny plynu už potřetí. „Hlavním důvodem zlevnění plynu je výrazné oslabení dolaru vůči české koruně, které zlevnilo dovozy plynu do České republiky,“ tvrdí Luboš Mokráš, analytik České spořitelny. Od počátku roku se tak ceny zemního plynu pro pražské domácnosti snížily v průměru o více než 14%.

Nejvíce zlevní Pražská plynárenská

Ceny plynu klesají (zdroj: ČT24)

Pražská plynárenská zlevní o 4,4 procenta, E.ON oznámil snížení ceny plynu o 4,07 procent a největší tuzemský dodavatel RWE o 2,5 procent. Podle člena představenstva RWE Transgas Tomáše Varcopa je snížení cen pro čtvrté čtvrtletí dáno především příznivým vývojem kurzu koruny vůči dolaru. Naopak ceny ropných derivátů rostou, což podle něj ovlivní ceny pro další čtvrtletí. „To je také důvod, proč neočekáváme další pokles cen na začátku roku 2010,“ vysvětluje Varcopa.

Do skupiny RWE patří čtyři regionální společnosti zaměřené na prodej koncovým zákazníkům. RWE zásobuje více než 2,3 milionu zákazníků. Společnosti E.ON patří bývalá Jihočeská plynárenská (JČP), která ovládá asi čtyři procenta trhu. Kromě JČP vlastní E.ON téměř 50 procent v Jihomoravské plynárenské a více než 73 procent v Pražské plynárenské. Celkem má téměř 440 tisíc zákazníků.

Analytik: Pokles cen je přechodný

Zlevnění však spotřebitelé v konečném zúčtování nemusí vůbec pocítit vzhledem k tomu, že letošní první dva měsíce byly podle statistik Bilančního centra o téměř pět stupňů chladnější než v loňském roce. Analytici varují také před tím, že současný pokles cen plynu je přechodný. V příštím čtvrtletí se už pravděpodobně dalšího zlevnění nedočkáme. „Hodně bude záležet na tom, jak se budou nadále chovat měny, na druhém místě je vývoj cen plynu, který je ovlivňován vývojem cen ropy,“ prognózuje Mokráš.

Podle odborníků se s růstem světových ekonomik dá očekávat i růst poptávky po energiích. Proto v nejbližších letech ceny plynu znovu porostou. Domácnosti se ale mohou od nového roku těšit na levnější elektřinu. Její cena má klesnout, a to až o 7 %. Po letech nepřetržitého růstu se tak vrátí zhruba o rok zpátky. Dodavatelé ale zatím konkrétní ceny nezveřejnili.