Chcete práci? Kupte si los v italském supermarketu

Milán – Zajímavě se s následky globální krize vyrovnávají v Itálii. Hospodářské problémy se zde promítají do stavu veřejných financí a počtu lidí bez práce. Zaměstnání se tak v době ekonomického propadu stává skutečnou výhrou. Při loterii probíhající v síti supermarketů v Lombardii se nicméně deset šťastlivců může těšit právě na výhru v podobě práce. Stačí nakoupit za třicet euro, vyplnit los a čekat na přízeň osudu. Zaměstnání v supermarketu obdrží šťastní soutěžící na jeden rok. Výsledky soutěže firma oznámí již teď v říjnu.

„Myslím, že je to výborná příležitost pro lidi, kteří jsou právě bez práce,“ tvrdí Serena Moneta, jedna z nakupujících. Netradiční loterie, která probíhá v padesáti prodejnách obchodní sítě v severoitalské Lombardii, lidi zaujala. Losy vyplňují nejen nezaměstnaní, ale i příbuzní a přátelé lidí bez práce.

Fabio Prandini, obchodní ředitel supermarketu:

„Náš obchod přichází s touto soutěží v době krize. Pokud bude mít náš výherce práci, může určit jinou osobu, která u nás získá zaměstnání na dobu jednoho roku.“

Reportáž Klaudie Ružinské (zdroj: ČT24)

Novopečený zaměstnanec by měl nastoupit letos v prosinci. Snadná cesta k práci ale v tomto případě nemusí znamenat přechodné zaměstnání. Pokud bude vedení s novým kolegou spokojené, smlouvu bude možné prodloužit. „Je výborné vyhrát práci. Zkusím štěstí pro někoho jiného, já jsem naštěstí teď zaměstnaný,“ chválí projekt Franco Luzzi, další ze spotřebitelů. Další zákaznice chce vyhrát zaměstnání třeba pro svoji snachu.

Nezaměstnaných je podle údajů za druhé čtvrtletí letošního roku v Itálii více než 7 procent. Jde o nejvyšší číslo od roku 2005. Pesimistické číslo však není konečné. Odborníci očekávají další zvyšovaní počtu lidí bez práce až o 2 procenta. Itálie by se měla dočkat mírného růstu ekonomiky v průběhu roku 2010.

Vydáno pod