ČSA opouštějí piloti, dostanou 12 měsíčních platů

Praha - Od Českých aerolinií hromadně odcházejí piloti. Využívají tak možnosti odejít dohodou za odstupné ve výši dvanácti měsíčních platů v době, kdy se kvůli ztrátám státem vlastněného přepravce mluví o snižování mezd. Mluvčí ČSA Hana Hejsková dnes uvedla, že společnost opustily nebo brzy opustí zhruba tři desítky pilotů z celkových 530.

Podle informací serveru Euro.cz navrhuje nový šéf dozorčí rady ČSA Václav Novák snížit platy pilotů o 45 procent a zrušit všechny benefity. Platy letušek mají být sníženy o 25 procent a mzdy ostatních zaměstnanců o 15 procent.

Průměrný plat pilotů přesahuje 200 tisíc korun. Piloti do konce letošního roku mohou využít ustanovení kolektivní smlouvy, podle kterého při odchodu dostanou 12 platů. Od příštího roku bude odchodné činit devět platů.

Šéf sdružení pilotů CZALPA Filip Gaspar uvedl, že jednání s Novákem o dodatku ke kolektivní smlouvě pokračují, konkrétní čísla však nechtěl komentovat. „My se snažíme, aby do zasedání dozorčí rady 13. října došlo k nějaké dohodě,“ uvedl Gaspar. Podle něj se v případě prudkého snížení mezd začnou piloti poohlížet po práci v zahraničí.

ČSA bojují o přežití

České aerolinie v současnosti propouštějí stovky zaměstnanců. Podle ozdravného plánu prezidenta Radomíra Lašáka má firmu opustit 860 z celkových 4 600 lidí. Podle Hejskové lidé odejdou během listopadu a prosince, propouštění se však zatím týká hlavně administrativních a technicko-provozních profesí.

Propouštění spolu se snižováním platů a rušením některých linek má ČSA pomoci v boji o přežití. Ke konci roku očekává firma ztrátu přes dvě miliardy korun. Stát přitom v této situaci rozhoduje o jejím prodeji. V nejbližších týdnech má být jasno, zda ČSA nakonec získá konsorcium Unimex Travel Service či si ji stát ponechá ve svém vlastnictví. „Společnost se musí radikálně osekat, zeštíhlit, aby mohla fungovat,“ vyjádřil se v neděli ministr financí Eduard Janota. Konsorcium nabídlo za ČSA zhruba miliardu korun.

Radomír Lašák
Zdroj: ČT24