Za obří ekologickou zakázku by stát platil do 7 miliard ročně

Praha - Česká republika by vítězi soutěže na odstranění ekologických škod mohla platit do sedmi miliard korun ročně, první splátka by byla po třech letech. Hodnota obří zakázky v maximální výši 115 miliard korun by se tak nezapočítávala jednorázově do letošního deficitu veřejných financí, ale rozložila by se na několik let. Na dnešním jednání sněmovního kontrolního výboru to řekl náměstek ministra financí Ivan Fuksa.

Vybrané firmě by stát platil 95 procent ceny až po odstranění zátěže z konkrétního území, zbylých pět procent by dostala až po dlouhodobém sanačním monitoringu, uvedl Fuksa. „Bude se platit do sedmi miliard korun v daném roce a případně více, pokud na to bude stát mít,“ dodal náměstek.

Největší, ale zároveň i jedna z nejspornějších státních zakázek může vyvrcholit už za týden. Včera vláda jmenovala komisi, která bude hodnotit tendr na odstranění starých ekologických škod. Ve hře jsou tři zájemci, kteří mohou své nabídky doručit do 13. října.

Tendr ale od počátku provází tvrdá kritika i podezření z korupce. Stát totiž stále neví, jakou částku má zaplatit za sanace znečištěné půdy a vod u průmyslových firem, k nimž se zavázal při jejich privatizaci.