Ceny se v září nezvýšily - poprvé od září 2003

Praha - Meziroční růst spotřebitelských cen se v září zpomalil na nula procent, což je hodnota zjištěná naposledy v září 2003. Inflace tak zůstává na srpnových 0,2 procentech. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Vývoj ovlivnily zejména ceny alkoholických nápojů a tabáku. Oproti srpnu spotřebitelské ceny klesly o 0,4 procenta. Dolů je tlačí především slabá poptávka, na kterou obchodníci postupně reagují zlevňováním. Nejníže by cenová hladina proti minulému roku mohla být v říjnu, kdy zlevní plyn. V listopadu by už ale měly ceny začít znovu růst. V prosinci by mohlo zboží podražit už o více než jedno procento.

Pro spotřebitele i pro ekonomiku je nulová inflace spíše dobrá zpráva. „Je odrazem levných pohonných hmot, nízkých cen ropy a zemědělských výrobků,“ domnívá se analytik ČSOB Petr Dufek. Zajímavý ale bude především vývoj v říjnu a listopadu, kdy se dá očekávat, že inflace bude atakovat záporné hodnoty. „Pokud klesnou ceny potravin, tak je to téměř jistotou,“ dodal analytik Komerční banky Jiří Škop. Dlouhodobější záporná inflace by navíc podle Dufka mohla vést k zavírání většího počtu firem a dalšímu propouštění. Závěr roku by ale měl přinést návrat do kladných hodnot.

Meziměsíční pokles spotřebitelských cen způsobilo zejména snížení sezónních cen rekreačních pobytů. Největší vliv na meziroční růst cenové hladiny měly ceny v oblasti bydlení, naopak snižování cenové hladiny nejvíce ovlivnily ceny v oddíle potravin a nealkoholických nápojů, které byly již desátý měsíc meziročně nižší. Za poklesem podle Dufka stojí i odbourávání obchodních marží, které byly v Česku vyšší, než je obvyklé. Část spotřebního zboží zde byla dražší než například v Rakousku nebo na německém trhu.

Ceny zboží tak úhrnem meziročně klesly o 1,6 procenta, ceny služeb byly vyšší o 2,8 procenta. Meziměsíčně ceny zboží úhrnem klesly o 0,1 procenta a ceny služeb o 0,8 procenta.

Na nulovou inflaci a relativně silnou korunu by mohla podle analytiků zareagovat i centrální banka snížením úrokových sazeb. „Očekáváme, že ČNB na listopadovém zasedání provede ještě jedno snížení sazeb o 25 bazických bodů,“ uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop.

  • Meziroční míra inflace autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1165/116458.jpg
  • Nakupování autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/901/90046.jpg