ČSA: Novák předloží svůj krizový plán

Praha – Dozorčí rada ČSA projedná plán krizového manažera Václava Nováka na záchranu společnosti. Ozdravný plán, který již zavedl prezident ČSA Radomír Lašák, totiž považuje za nedostatečný a pomalý. Šéf dozorčího orgánu aerolinek chystá drastické snížení nákladů, které zahrnuje jak snižování platů a počtu zaměstnanců, tak prodej části majetku. Rozhodnutí dozorčí rady rovněž ovlivní budoucí privatizaci společnosti, která se v poslední době potýká s vážnými finančními problémy.

Václav Novák považuje svůj návrh za rychlejší a radikálnější. „Zcela určitě to budeme porovnávat s tím, co předložil prezident společnosti Lašák. Jediné, co je podmínkou všech dalších kroků, je zeštíhlení společnosti,“ říká ministr financí Janota, který nového šéfa aerolinií jmenoval.

Základem ozdravného procesu by mělo být snižování nákladů, které ČSA nyní vynakládá. Nákladových položek je podle Nováka asi pět tisíc. A jednou z položek na seznamu jsou rovněž mzdy zaměstnanců. Někteří budou muset firmu opustit, některým se sníží platy. Například letušky by mohli přijít o 15 procent platu a piloti až o 45.

Dozorčí rada ČSA rozhodne o návrhu svého šéfa (zdroj: ČT24)

Nejen s tím by měl Novák předstoupit před dozorčí radu. Přistoupit by se mělo i k prodeji letadel či části tzv. duty free obchodů. Nový manažer prý také chce žádat o finanční pomoc státu. To ale ministr financí Janota dlouhodobě odmítá.

Závěrem jednání dozorčí rady se podle Janoty bude částečně řídit i komise, která má vládě doporučit, zda je výhodné ČSA privatizovat. Ministr financí ovšem dodává: „Jednou věcí je rozhodnutí o vítězi privatizace a druhou věcí je to skutečné převzetí firmy.“ Definitivní rozhodnutí by vláda měla přijmout do konce měsíce.