V čele Českého telekomunikačního úřadu zůstane Dvořák

Praha - Nejméně na další tři roky zůstane v čele Českého telekomunikačního úřadu jeho dosavadní předseda Pavel Dvořák. Ve funkci ho dnes potvrdila vláda. Dvořák vede úřad poslední čtyři roky a od roku 2005 je členem Rady ČTÚ. Je považován především za odborníka na digitalizaci televizního vysílání, která by měla z větší části skončit na podzim příštího roku.

„Opětovné jmenování pana Pavla Dvořáka do funkce člena a předsedy rady úřadu zajistí kontinuitu v činnosti, jeho profesní specializace je zárukou odbornosti,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský.

Vláda jmenuje členy Rady ČTÚ na pět let. Každý rok vyprší mandát jednomu členovi. Předsedu, který je jedním z členů rady, jmenuje na tři roky. V minulých měsících se spekulovalo o tom, že by předsedou úřadu mohl být na základě politické dohody někdo jiný. Hovořilo se například o bývalém členu rady a nynějším řediteli sekce premiéra na úřadu vlády Michalu Franklovi.

Český telekomunikační úřad rozhoduje o cenách a opatřeních na telekomunikačním trhu, stanovuje poskytovatele univerzální služby nebo určuje podniky s významným postavením na trhu.