Multikulturní prostředí je pro manažery výzvou a nástrahou zároveň

Praha – Práce v globální nadnárodní společnosti je pro mnohé manažery prací snů. Multikulturní společnosti určitě patří k tomu nejlepšímu, co pracovní trh může poskytnout. Takový job často znamená, že se manažer bude stěhovat za prací do různých států, případně i na jiný kontinent. A také, že často bude pracovat v týmech namixovaných z mnoha kultur. Práce s lidmi jiných kultur může přinést mnoho zábavných momentů, ale podle odborníků nás také někdy řádně otestuje.

Často firmy podcení prvotní trénink svých zaměstnanců na specifickou kulturu, což může vést až k fatálním nedorozuměním v oblasti byznysu. „Byla jsem zklamaná, když jsem položila manažerovi v jeho první pracovní den otázku, jak nás zná, kolikrát tady byl, a dozvěděla jsem se, že jeho první pracovní den je vůbec prvním dnem v Česku. Zatrnulo ve mně a říkala jsem si, jaké to může být, pod takovým člověkem pracovat,“ líčí svoje zkušenosti s podceněním přípravy manažerů na nové kulturní prostředí členka představenstva ČSRLZ Yvona Chraouzdová. Dragan Vujovič ze Special Education System radí, aby manažeři byli otevřeni novému prostředí a hned se začali učit jazyk.

Stresových situací, které plynou z jiných kulturních a společenských zvyklostí, může být víc než dost a možné nástrahy se liší. „Já jsem byl ve Vietnamu na úřadě a tam mají hodinu a půl v poledne pauzu, což jsem v Evropě nikdy neviděl. Byl jsem na celním úřadě a tam mi řekli, ať přijdu v půl druhé, že mají pauzu a musejí spát, a skutečně šli a spali,“ líčí své zážitky s jinou kulturou oblastní ředitel Quarto Finance Phan Kien Cuong.

Manažeři v multikulturním prostředí (zdroj: ČT24)

Také chování a manažerské zvyklosti mohou být hodně překvapivé. „Rysem čínských manažerů je, že jsou velmi mladí. Je to generace jedináčků, a tak se chovají jako malí císařové. Oni nejsou schopni přijmout naše pravidla. Stávalo se, že nový pracovník odcházel během dvou či tří dnů,“ stěžuje si prezident české asociace manažerů Ivo Gajdoš.

Náročné podmínky a změna prostředí bývají ovšem většinou patřičně finančně zohledněny, což někdy nenesou spolupracovníci právě nejlépe. „Zahraniční manažeři mají v Česku vyšší plat, protože je tam zahrnuta alokace od rodiny,“ vysvětluje Jan Theodor Kozumplík ze společnosti K&B Partner a dodává, že ten, kdo se osvědčí, může brzy putovat do další destinace.

  • Korejští manažeři na univerzitě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1697/169654.jpg
  • Analytik autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1646/164587.jpg
Vydáno pod