Některé pracovní úřady záměrně neobsazují volná pracovní místa

Praha – Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) se zabývají podezřením, že někteří zaměstnanci úřadu práce jdou na ruku soukromým agenturám práce. Záměrně neobsazují některá místa, aby je nakonec mohli dostat cizinci, z čehož mají tyto agentury provize. Kriminalisté upozorňují, že soukromé agentury v době krize hledají nové způsoby, jak zajistit svým klientům pracovní místa. A je možné, že využívají korupční metody.

„Tuto informaci máme a intenzivně ji prošetřujeme,“ potvrdil mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. Policisté případ zkoumají již několik měsíců. Z dokumentů, které mají Hospodářské noviny k dispozici, vyplývá, že na ni upozornili už v březnu i meziresortní skupinu pro potírání nelegálního zaměstnávání cizinců.

Detektiv Jan Mikeš:

„Zdá se, že někteří pracovníci úřadů práce po třicet dnů úmyslně a cíleně nenacházejí vhodné uchazeče.“

Fungování pracovních agentur podléhá kontrole ze strany finančních úřadů. I tento mechanismus ovšem zřejmě v praxi selhává. „Existuje také podezření na podobnou spolupráci mezi agenturami práce a finančními úřady. Finanční úřad na základě takové dohody chodí na kontrolu, jen když má agentura v pořádku všechny papíry, nebo na kontrolu nepřijde vůbec,“ řekl na zasedání skupiny pro potírání nelegálního zaměstnání cizinců Mikeš.

Kdo práci nakonec získá, je na úředníkovi

Evidence o volných místech vzniká jednoduše. Pokaždé, když se zaměstnavateli uvolní pracovní místo, musí to nahlásit úřadu práce. Jenže rozhodnutí o tom, jestli práci získá cizinec, nebo ne, je ve finále čistě na konkrétním úředníkovi, respektive na tom, jak rychle na pozici najde vhodného Čecha.

Agentury práce teď mají shánění práce pro cizince těžší než v minulosti. Důležitost „osobního kontaktu“ se zaměstnancem pracovního úřadu roste, s tím ovšem i riziko korupčního jednání. „V době konjunktury jeden cizinec vydělával agentuře třeba 25 tisíc měsíčně. A najednou práci nedostávají a agentura je bez příjmů. To je jasné, že bude hledat pro své lidi práci za každou cenu,“ upozorňuje ředitel odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra Tomáš Haišman.

V počtu pracovních agentur Česko vede

Česká republika je v počtu pracovních a personálních agentur sedmá na světě. Působí jich zde 2 247, což je více než třetina všech agentur ve Spojených státech. Česko předstihlo takové země, jako jsou Francie, Kanada či Švédsko. Vyplývá to ze zprávy mezinárodní konfederace soukromých zaměstnaneckých agentur Diety pro rok 2010. S chystanou novelou zákona o zaměstnanosti může být ale vše jinak.

Počet agentur se může brzy podstatně snížit. Ministerstvo práce a sociálních věcí se na činnosti pracovních agentur hodlá zaměřit v chystané novele zákona o zaměstnanosti. Hlavní změny se v ní podle mluvčí ministerstva Štěpánky Filipové týkají zpřísnění podmínek pro vydávání povolení ke zprostředkování zaměstnání, uznávání odborné způsobilosti zástupců agentur práce a zaměstnávání osob se zdravotním postižením.

  • Úřad práce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1453/145231.jpg
  • Pracovní agentura autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1410/140913.jpg
Vydáno pod