Londýnský byznysmen podnikatelem roku

Monaco - Světovým podnikatelem roku je Michael Spencer, šéf makléřské společnosti ICAP. Spencer porazil 42 dalších finalistů. Za Česko v ní bojoval Eduard Kučera, spoluzakladatel firmy Alwil Software. Michael Spencer patří v Anglii k celebritám a v londýnském City je považován za jednoho z nejbohatších a nejvlivnějších mužů. Věnuje se finančním transakcím a jeho denní obchody s dluhopisy, deriváty a zlatem dosahují jeden a půl bilionu dolarů. Celé jeho podnikání je prý o správných rozhodnutích, které se mohou z vteřiny na vteřinu měnit. V jednom má ale britský byznysmen jasno a názor jen tak nezmění, finanční trhy se budou muset v budoucnu změnit.

Světový podnikatel roku Michael Spencer:

„Čelíme globální krizi, která postihla Spojené státy a Evropu. Celá situace si vyžádá velké změny, bude nutné zavést řadu opatření. Finanční trhy by se měly stát víc transparentní a tím pádem méně rizikové.“

O titul nejlepší podnikatel světa se soutěží už deset let. A že do Monaka každým rokem přijíždí podnikatelská elita dokazuje i fakt, že letošní celkové příjmy soutěžících firem dosáhly za poslední rok 34 miliard dolarů, což je asi 734 miliard korun. Porota vybírá toho nejlepšího podle celé řady kritérií. Například dle meziročního růstu obratu nebo expanze na mezinárodních trzích. V Mezinárodní komisi pak zasedají povětšinou ti, co si už v minulosti ceněnou trofej odnesli domů. Rok 2010 tak svého absolutního vítěze už má. Ten příští se bude vybírat z nejlepších podnikatelů jednotlivých států. Kandidáti se mohou navrhovat až do února příštího roku.

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)