Fúzím a akvizicím se bude dařit

Praha – Mezi středoevropskými investory vládne optimismus a většina z nich již očekává oživení trhu fúzí a akvizic, který utlumila globální ekonomická krize. Aktivní jsou hlavně silné domácí finanční skupiny. V Česku v posledních měsících nakupuje například Penta nebo PPF. Takovou informaci přinesl dubnový průzkum společnosti Deloitte zaměřený na důvěru soukromého kapitálu.

Ředitel v oddělení finančního poradenství firmy Deloitte Dalibor Hlaváč

„My si na tom stojíme určitě dobře a zatím tuto situaci využívají spíše místní domácí silné finanční skupiny než institucionální private fondy.“

Podle Hlaváče dvě třetiny účastníků průzkumu očekává větší aktivitu na trhu fúzí a akvizic, což je nejvyšší procento za posledních šest let. Do hledáčků investorů se ale dostaly jiné obory než v předešlých letech. V oblibě jsou nyní stabilnější oblasti, jako je maloobchod, zdravotnictví, potravinářství a energetika. V roce 2005 byly mezi investory populární například technologie či finanční a podpůrné služby.

„Když si vezmeme příklad toho potravinářství, tak lidé musí jíst i v době krize, to znamená, že tyto firmy samozřejmě jsou pod tlakem, ale ustojí to,“ říká ředitel oddělení finančního poradenství firmy Deloitte Pavel Dědek. Investoři jsou ale při nákupu stále opatrní. Odborníci ze společnosti Deloitte potvrdili, že alfou a omegou je cena. Do miliardových investic se většina investorů zatím příliš nepouští.

Rok 2009 byl těžký a bude lépe

„Rok 2009 byl pro fondy soukromého kapitálu globálně i ve střední Evropě velmi těžký. Vyhlídky do roku 2010 jsou daleko pozitivnější, na trzích s cennými papíry nastalo oživení a zlepšila se dostupnost úvěrů, což posílilo očekávání,“ uvedl Garret Byrne ze společnosti Deloitte. Ekonomové podle něj nadále věří ve vliv konvergence, díky níž by ve střednědobém horizontu měly ekonomiky ve střední Evropě růst rychleji než v západní Evropě.

I když optimismus ve sféře soukromého kapitálu ve středoevropském regionu nadále roste, objem obchodů je podle dubnového průzkumu stále na nižší úrovni než před dvěma či třemi roky. Uzavření obchodu také trvá podstatně déle.