Francie rozprodává svoje dědictví

Paříž – Podle serveru iDnes.cz se Francie rozhodla snížit svůj deficit. Vzdá se proto dvou tisícovek státních nemovitostí. Rozprodá tak zámky, luxusní vily, kasárna nebo pařížská panská sídla. Dědictví po předcích má zachránit státní kasu. „Ve státním vlastnictví je ve Francii neúměrně vysoký počet budov. Chceme se zbavit těch zbytečných a nepoužívaných,“ říká francouzský ministr financí François Baroin.

Předseda Francouzské komise pro ochranu historického a venkovského dědictví Francis Cahuzac:

„Stát už neměl dost prostředků, aby všechny své budovy dokázal udržovat. Je důležité, aby nemovitosti zůstaly chráněny - ať už je vlastní kdokoliv. Co se cizinců týče, bývají často v restaurování budov velmi schopní.“

Francouzům chybí v rozpočtu jeden a půl bilionu eur, část peněz chce tedy vláda získat prodejem přibližně 1700 budov. Další část utržených financí by měla jít na investice.  Mezi nabízenými budovami je i řada budov ministerstev v samotném centru Paříže. Koupit si je nyní může každý, včetně cizinců. Zájemci však budou muset prokázat původ svých peněz.

Francie rozprodává svoje dědictví (zdroj: ČT24)

„Prodej musí být transparentní. Je jedno, zda bude chtít budovy koupit filmová hvězda, vláda cizího státu nebo obyčejný daňový poplatník,“ dodává Barion. Podrobnou finanční kontrolou chtějí Francouzi předejít skandálům, které v minulosti provázely prodej státního majetku.