Zájem o tábory neopadá, děti si mají z čeho vybírat

Praha – Zájem o letní tábory krize příliš nepoznamenala, i letos se mohou organizátoři těšit na příliv dětí. Za nejoblíbenější dvoutýdenní pobyt svého potomka mezi táborníky zaplatí rodiče od dvou tisíc korun víc. Odborníci ale upozorňují – víc než jinde pro tábory platí, že kvalita je důležitější než cena. Právě kvalita tábora se přitom v nepřeberné nabídce často velmi liší, je tak třeba pečlivě vybírat.

„Zájem o tábory určitě zůstává a finanční stránka věci se dá velice dobře řešit díky široké nabídce,“ říká Martin Paclík z představenstva České rady dětí a mládeže. Někteří organizátoři letos šli s cenou mírně dolů nebo zkrátili délku táborového pobytu. V Česku jsou nejoblíbenější dvoutýdenní turnusy, v jejich případě se ceny pohybují od dvou tisíc korun až do zhruba šesti tisíc.

Nabídku letních táborů lze přitom rozdělit na dvě skupiny. První z nich zahrnuje tábory pořádané neziskovými a příspěvkovými organizacemi. Ty ale často spoléhají na práci dobrovolníků, kterých v posledních letech ubývá. Daleko větší prostor tak teď dostávají profesionální organizátoři. „Tábory už delší dobu jsou komerční záležitostí,“ připouští Martin Paclík.

Studio 6: Krize a letní tábory (zdroj: ČT24)

„Je to klasický trh, fungují zde nejen neziskové organizace, jsou zde i příspěvkové organizace, ale hlavně jsou tu třeba i komerční subjekty, které vůbec nejsou dotovány a dokáží se na trhu prosadit. Ze statistik je prokázáno, že zájem dětí o tyto tábory vzrůstá a rozhodně to není tak, že by ty organizace, které jsou dotovány, zaznamenávaly nárůst táborníků, je to naopak,“ souhlasí Ludmila Buďová, ředitelka neziskové organizace STAN, která se zabývá pořádáním letních aktivit pro děti.

Posun směrem ke komerčnímu fungování dětských táborů vnímají odborníci kladně. Pokud totiž chtějí pořadatelé vydělat, musí táborníky nalákat. Rozhodující se tak stává kvalita a především přitažlivá nabídka. Děti, potažmo jejich rodiče, si dnes můžou vybírat z pestré nabídky sportovních, středověkých nebo třeba army táborů.

Na noc domů nebo za hranice?

V posledních letech roste také zájem o tzv. příměstské tábory. „Jde o to, že dítě přijde na program, který je pro něj celodenně připravený, ale spát chodí domů. Další výhoda je ta, že dítě si může vybrat jenom některé dny, které navštíví,“ vysvětluje Martin Paclík. Ceny příměstských táborů se nejčastěji pohybují od 200 do 300 korun za den v závislosti na programu.

Spíše stranou zájmu pak zůstávají tábory v zahraničí. I ty se teď ale snaží lákat příznivější cenou, která už v některých případech spadla až na úroveň srovnatelných pobytů v tuzemsku.

A jak to s aktuální obsazeností? Volného místa je podle organizátorů stále dost, ale jednotlivé turnusy se rychle zaplňují, a tak by rodiče, kteří chtějí své děti na tábor vyslat, neměli dlouho otálet.