Bukureští se nesly demonstrace proti úsporám

Bukurešť - Bukurešť ochromily demonstrace. Před budovu parlamentu dorazili lidé z celého Rumunska, aby protestovali proti plánovaným škrtům ve státních výdajích. Ani vysoké teploty neodradily odboráře, úředníky, zdravotníky a další státní zaměstnance, aby vytvořili dlouhý lidský řetěz a skandovali hanlivé slogany na účet vlády.

Policie přitom měla plné ruce práce. Jedna skupina rozhořčených demonstrantů se pokusila proniknout do parlamentu, další protestující se odtrhli od davu a blokovali dopravu. Všichni přišli s cílem donutit vládu, aby neschválila utahování opasků.

protestující

„Neberte nám naše peníze. Nechte nás žít a ne živořit. Máme na to právo.“

Demonstrace v Bukurešti (zdroj: ČT24)



Druhý nejchudší člen Evropské unie se zavázal snížit obrovský státní deficit. Ten už převýšil dvojnásobek unijního limitu, který je na třech procentech HDP. Vláda proto zvolila nepopulární úsporná opatření, mezi které zařadila krácení mezd státních zaměstnanců o čtvrtinu a snížení důchodů o 15 procent. Bukurešť se sociálními nepokoji počítala. Rumunský veřejný sektor totiž zaměstnává jednu třetinu pracujících a jeho odbory mají velkou vyjednávací sílu.

Emil Boc, rumunský premiér

„Tato restrukturalizace veřejného sektoru je jen část ze státních reforem, které musí Rumunsko udělat. I když jsou tato opatření bolestivá, jsou pro fungování země nezbytná.“

Úsporná opatření vlád rozproudila horkou krev nejen Rumunům. Demonstrace se odehrávají napříč celou Evropou. Kromě Rumunska také v Řecku, Španělsku, Itálii, Francii a Německu.

  • Demonstrace v Bukurešti autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1734/173302.jpg
  • Rumunský parlament autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1734/173304.jpg