Poplatky za solární elektrárny mají zdražit elektřinu o desetinu

Praha - Podle energetických společností a regulačního úřadu podraží příští rok elektřina až o deset procent. Důvodem má být výrazný nárůst poplatků za nebývale se rozmáhající solární elektrárny, které platí prostřednictvím distributorů všichni odběratelé ve svém účtu za elektřinu. Majitelé slunečních elektráren to ale odmítají, čísla jsou podle nich silně nadsazená.

České energetické firmy hodnotí výdaje na podporu fotovoltaiky jako nečekané a velmi vysoké. Celková částka, kterou provozovatelé solárních elektráren letos získají, může totiž mít až deset nul. „Odhadujeme, že vyplatíme letos provozovatelům fotovoltaických elektráren zhruba dvě miliardy korun,“ říká mluvčí společnosti ČEZ Eva Nováková.

ČEZ a E.ON letos fotovoltaiku dotují, příští rok budou vybírat zisky

Reportáž Zuzany Maxové a Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Podle Vladimíra Váchy, mluvčího firmy E.ON, se náklady na fotovoltaiku  pohybují v jeho společnosti mezi čtyřmi až pěti miliardami korun. ČEZ a E.ON jsou ale v tomto případě jen prostředníky. Miliardy teď vydávají, příští rok je ale mají dostat zpět od všech odběratelů elektřiny. Celá akce znamená jediné – výrazné zdražení. „Určitě to je pro domácnosti přinejmenším desetiprocentní meziroční zvýšení nákladů,“ dokládá ředitel sekce regulace Energetického regulačního úřadu Blahoslav Němeček.

Češi platí za fotovoltaiku už teď. Její podíl v poplatku za obnovitelné zdroje, tedy v ceně elektřiny, ale velmi rychle roste. Letos činí asi 17 haléřů za každou odebranou kilowatthodinu, příští rok by to mělo být třikrát tolik. „Kdyby všechny ostatní položky, které zákazník hradí – ať už cena elektřiny samotné, nebo distribuční tarify – zůstaly stejné, tak toto navýšení bude pro běžnou domácnost znamenat určitě více než tisíc korun,“ vysvětluje Němeček.

První velké fotovoltaické elektrárny se v Česku objevily už v roce 2007. Opravdový rozmach ale nastal o necelé dva roky později. Za pouhých osmnáct měsíců se jejich počet zvýšil pětadvacetkrát. Jejich provozovatelé teď dokonce souhlasí se snížením výkupních cen. Propočty regulátorů a energetiků ale odmítají. Koncová cena elektřiny se podle nich kvůli solárním elektrárnám nezvýší ani o dvě procenta.