Potvrzeno: Estonci začnou od ledna platit eurem

Brusel - Estonsko přijme euro od 1. ledna 2011. Zelenou vstupu do eurozóny mu dnes definitivně vystavil summit členských států Evropské unie v Bruselu. Od příštího roku tak bude euro oficiální měnou v 17 z celkových 27 států unie. Tento počet nejspíš zůstane na dlouhou dobu konečným, žádná další země se totiž v příštích letech zavádět společnou měnu nechystá.

Estonsko je navzdory nedávné ekonomické recesi, která v EU zasáhla nejvíc právě Pobaltí, vůbec nejméně zadluženým státem unie. Jeho celkový dluh činí jen sedm procent hrubého domácího produktu. V celé evropské sedmadvacítce je přitom přípustná hranice 60 procent HDP, kterou navíc většina zemí překračuje. Estonská vláda rovněž počítá s tím, že rozpočtový deficit se v blízké budoucnosti „přehoupne“ z loňských 1,7 procenta HDP do přebytku.

Estonsko, kde žije zhruba 1,3 milionu obyvatel, tedy zhruba stejně jako v Praze, bude v rámci eurozóny druhou nejmenší ekonomikou hned po Kypru. Na několik let bude také nejspíš posledním novým členským státem eurozóny. Ostatní uchazeči o přijetí eura, mezi než patří i Češi, buď v současnosti podmínky pro vstup do eurozóny neplní, nebo své plány odkládají kvůli dluhové krizi, která v poslední době ohrožuje stabilitu jednotné evropské měny a je považována za vůbec největší krizi eura od jeho vzniku v roce 1999.

To je i příklad Polska, které uvažovalo o přijetí eura na začátku roku 2012, ale pod tlakem současných okolností se rozhodlo tyto plány odložit na neurčito. Česko pro změnu neplní zejména rozpočtové kritérium. Jeho deficit by měl letos dosáhnout 5,3 procenta HDP, což je výrazně nad stanovenou tříprocentní hranicí. Podle některých českých politiků nepřipadá vstup do eurozóny v úvahu dříve než v roce 2015.

Mapa eurozóny
Zdroj: ČT24/Markéta Sandanusová