Francie a Německo prý chystají „supereuro“

Brusel – Francie a Německo uvažují o tom, že by rozdělily eurozónu na dvě skupiny, z nichž každá by používala jinou měnu. Píše o tom britský deník Daily Telegraph. Zatímco státy, jejichž veřejné finance nejsou příliš problematické, by platily jakýmsi „supereurem“, slabší země by zůstaly u stávající měny, která by zřejmě po rozdělení rychle oslabila. Francie s Německem se takto snaží zbavit problematických států, s nimiž mají společnou měnu a v zájmu eura je možná budou muset zachraňovat podobně jako nyní Řecko.

V „rychlejší“ eurozóně s novou měnou by měly podle deníku být Francie, Německo, Nizozemsko, Rakousko, Dánsko a Finsko. Nové euro by mělo být oproti tomu stávajícímu, které zůstane platit v ostatních zemích dnešní eurozóny, denominované proti německým a francouzským dluhopisům.

Francie a Německo se původně snažily najít způsob, jak problematické státy s eurozóny vyloučit, napsal Daily Telegraph. Nenašly ale vhodný způsob, a tak se rozhodly, že částečně z eurozóny odejdou sami. Díky tomuto rozdělení eura by se stabilnější země zbavily povinnosti zachraňovat další státy, které se dostanou do podobné situace jako Řecko. Problémy hrozí například Španělsku, jehož záchrana by nejspíš pro ostatní země už byla příliš náročná.