Na dostavbu Temelína dohlédne diplomat Bartuška

Praha – Vláda dnes do nové funkce vládního zmocněnce pro dostavbu Jaderné elektrárny Temelín jmenovala diplomata a žurnalistu Václava Bartušku. Ten současně zůstává ve funkci velvyslance pro energetickou bezpečnost. Důvodem zřízení nové funkce je snaha dostat výstavbu nových jaderných bloků v Temelíně pod co největší kontrolu státu.

O Bartuškovi jako zmocněnci pro dostavbu Temelína se v tisku spekulovalo už minulý týden. Vláda ho však na návrh premiéra Jana Fischera jmenovala teprve dnes. Bartuška, který v minulosti protestoval proti nesrovnalostem v zakázce na dostavbu mladší ze dvou českých elektráren, se má nyní této problematice věnovat systematicky a podrobně, na což politici nemají čas.

„Jeho úlohou bude především zajišťovat informační tok mezi vládou a investorem. Bude samozřejmě dbát na to, aby byly zajištěny veškeré požadavky státu v oblasti geopolitického pohledu bezpečnosti. Nebude mít rozhodovací pravomoc,“ uvedl premiér Jan Fischer. Bartuška je vládním zmocněncem pro dostavbu Temelína jmenován na dva roky, nejdéle však do začátku stavebních prací na nových blocích.

Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT24)

V současné době pokračuje v dostavbě Temelína posouzení dopadů dostavby elektrárny na životní prostředí a zadávací řízení veřejné zakázky na dodavatele dostavby. Podle nedávných informací připravuje ČEZ zadávací dokumentaci. ČEZ by chtěl do roku 2020 uvést do provozu dva nové bloky.

Vítěz tendru dostane zakázku převyšující 500 miliard korun. O největší tendr v Evropě usilují tři společnosti, francouzská Areva, konsorcium společností Westinghouse a česko-ruské konsorcium Škoda JS a Atomstrojexport. Vítěz výběrového řízení by měl být znám na jaře 2012.

Kdo je Václav Bartuška

Bartuška vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Karlovy Univerzity.

Patřil k vůdcům sametové revoluce a po ní se stal členem parlamentní komise pro dohled na vyšetřování událostí 17. listopadu. O svých zkušenostech z práce v komisi později napsal knihu Polojasno.

Krom toho Bartuška pracoval také jako reportér deníku MF Dnes a vykonával funkci generálního komisaře české účasti na světové výstavě Expo 2000 v Hannoveru.

Od roku 2006 působí ve funkci velvyslance ČR pro otázku energetické bezpečnosti.

Český velvyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška
Zdroj: ČT24
Vydáno pod