Američtí regulátoři budou hlídat platy bankéřů

New York – Federální regulátoři ve Spojených státech budou dohlížet na to, aby platy a odměny zaměstnanců bank nepodněcovaly příliš riskantní chování. Hodlají tak odstranit jeden z faktorů, který podle nich přispěl k finanční krizi. Regulační úřady nebudou určovat výši odměn, budou ale mít možnost je vetovat.

„Banky až příliš často odměňovaly zaměstnance za to, že zvyšovali jejich výnosy či krátkodobý zisk, aniž by adekvátně brali v úvahu rizika, které aktivity pracovníků představovaly pro celou organizaci,“ uvedli dnes regulátoři ve svém prohlášení.

S plánem kontrolovat odměny manažerů či obchodníků bank původně loni přišla právě centrální banka. Dnes jej podpořila i Federální společnost pro pojištění vkladů, úřad pro dohled nad měnou a úřad pro dohled nad úsporami.

Společně přijaly pravidla, kterými by se banky měly při stanovení odměn řídit. Jde o tři hlavní principy. Odměny by za prvé neměly podporovat „nerozumné riskování“, platové podmínky by za druhé měly být součástí bankovních kontrolních mechanismů pro řízení rizika a na výplaty by za třetí také měla aktivně a efektivně dohlížet správní rada.

„Mnoho velkých bankovních organizací již přijalo některé změny ve svém systému pobídek pro zaměstnance, je ale zcela zřejmě potřeba učinit mnohem více práce,“ uvedl člen americké centrální banky Daniel Tarullo.

Na přípravě pravidel se na základě výzvy centrální banky podílely jak finanční instituce, tak obchodní komory, odbory i jednotlivci. Regulátoři některé jejich připomínky vzali v úvahu. Souhlasili například s tím, že jednání zaměstnanců na přepážkách nepředstavuje riziko pro celou banku. Základní principy regulace se ale nezměnily.