Bělorusko splatilo dluh za plyn, totéž žádá od Gazpromu

Minsk/Moskva - Válka Minsku o ruský plyn se pomalu uklidňuje. Bělorusko svůj dluh Rusku za zemní plyn v částce 187 milionů dolarů (3,9 miliardy korun) zaplatilo a po ruském vývozci plynu Gazprom nyní požaduje, aby svůj dluh za tranzit splatil do čtvrtečního dopoledne. Jinak je Bělorusko připraveno zastavit tranzit ruského plynu a ropy do zemí Evropské unie, uvedl první místopředseda běloruské vlády Vladimir Semaško. „Žádám, aby Gazprom zaplatil 260 milionů dolarů Beltrangazu do zítřka 10:00 (9:00 SELČ),“ prohlásil Semaško.

Kvůli dluhu za plyn začalo Rusko od pondělka snižovat dodávky Bělorusku a dnes již je přísun plynu do země nižší o 60 procent. Minsk na to reagoval omezením ruského tranzitu přes plynovody na běloruském území, což dosud pocítila Litva a okolí ruského Kaliningradu.

V současnosti se Rusko na zásobování Evropské unie zemním plynem podílí zhruba čtvrtinou. Z toho asi čtyři pětiny posílá přes Ukrajinu, zbytek přes Bělorusko. Gazprom se v úterý dohodl s Ukrajinou, že pokud Bělorusko tranzit skutečně zastaví, pak bude ruský plyn do EU posílat přes tranzitní plynovody na Ukrajině.

Navíc ruský energetický gigant Gazprom obvinil Bělorusko, že nerespektuje letošní zvýšení cen a platí za plyn stále loňské ceny. Gazprom však také přiznal, že Bělorusku dluží za tranzit ještě více. Vina je ale podle Gazpromu na straně Běloruska, které prý zablokovalo platby od Gazpromu.

Za ruský plyn přitom platí Bělorusko méně než ostatní zákazníci Gazpromu, vztahy mezi Ruskem a Běloruskem ale v posledních měsících výrazně ochladly. Minsk a Moskva dříve uvažovaly o vytvoření celní unie, nakonec se však nedohodly a Rusko uzavřelo celní unii jen s Kazachstánem.

Vydáno pod