Areva, uchazeč o dostavbu Temelína, shání v Česku dodavatele

Praha - Areva, francouzský koncern jaderného strojírenství a jeden ze tří uchazečů o dostavbu Jaderné elektrárny Temelín, hledá v Česku vhodného dodavatele. Také z toho důvodu přišlo na dnešní setkání s představiteli Arevy kolem 70 zástupců českých firem. Vedle Arevy se o dostavbu Temelína uchází americký Westinghouse a česko-ruské konsorcium Škoda JS a Atomstrojexport.

Kdo vzejde jako vítězný kandidát rekordního tendru na dostavbu dvou bloků Temelína v hodnotě kolem 500 miliard korun, bude známo na jaře 2012. Areva seznámila zástupce tuzemských firem s kvalifikačními podmínkami pro to, aby se mohly stát jejími dodavateli v případě, že tendr vyhraje.

Dominique Mockly, výkonný viceprezident Arevy

„České společnosti se budou podstatným způsobem podílet na projektu výstavby reaktorů EPR v České republice.“

Za nejvhodnější řešení pro Česko z hlediska bezpečnosti i udržitelnosti považuje Areva reaktory typu EPR. Podle Mocklyho spotřebují o 15 procent méně uranu na jednu vyrobenou MWh, bezpečnostní systémy těchto reaktorů mají poskytovat ochranu proti vnitřním i vnějším rizikům.

Nyní pokračuje posouzení dopadů dostavby Temelína na životní prostředí a zadávací řízení veřejné zakázky na dodavatele dostavby. Podle nedávných informací ČEZ je ve fázi přípravy zadávací dokumentace. Skupina ČEZ by chtěla nové dva bloky uvést do provozu do roku 2020.