Řecko shání peníze - prodává ostrovy

Atény – Zadlužené Řecko se zoufale snaží vyhnout bankrotu. Další peníze hodlá sehnat prodejem menších ostrovů nebo pozemků na těch větších. V úvahu připadá také dlouhodobý pronájem. Zájem se očekává od investorů, miliardářů i celebrit. Nabídky by mohly přijít třeba z Číny, zájem o pozemek na ostrově Rhodos má podle listu The Guardian například ruský miliardář a majitel fotbalového klubu Chelsea Roman Abramovič.

Ostrov Nafsika v Iónském moři o rozloze kolem 500 hektarů je možné koupit za 15 milionů eur (387 milionů korun). Menší ostrůvky jsou k mání třeba za necelé dva miliony eur, tedy levněji než domy v luxusních londýnských čtvrtích Mayfair nebo Chelsea.

Řecko má kolem 6 tisíc ostrovů - těch obydlených je ale jen 227. Atény si slibují, že investoři budou neobydlená místa rozvíjet a vytvoří tam nová pracovní místa. Sám řecký stát přitom nebyl na řadě ostrovů schopen vybudovat ani základní infrastrukturu.

Prodej ostrovů radili Řekům Němci

Rozhodnutí Řecka prodávat ostrovy je poměrně překvapivé. Počátkem března mu totiž totéž radili někteří němečtí křesťanští (CDU) a liberální demokraté (FDP) s tím, že bankrotující stát musí použít všechno, co má, k tomu, aby uspokojil své věřitele. Řecko se nicméně tehdy tvrdě ohradilo, že si své dluhy vyřeší samo a že postoj Němců připomíná jejich invazi do Řecka během druhé světové války. Záměr prodávat ostrovy zadlužená země rezolutně odmítla.

Také nyní se z Řecka ozývají hlasy, že by se rodinné stříbro v podobě ostrovů prodávat nemělo. „Jsem z toho smutný. Prodej ostrovů nebo míst, které patří Řekům, by měla být ta poslední volba,“ uvedl ředitel realitní firmy Greek Island Properties Makis Perdikaris.

Řečtí investoři z Řecka utíkají

Zatímco se Řecko snaží nalákat zahraniční investory na koupi ostrovů, jeho vlastní kapitál ze země utíká. Bohatí Řekové z obavy před křehkostí tamního finančního sektoru masivně investují v zahraničí. V kurzu je Londýn, Hamburk, Paříž nebo Ženeva.

„Ještě před dvěma lety dělali Řekové asi 3 procenta obchodů s realitami v centrální části Londýna, teď je to kolem šesti procent. Největší růst poptávky jsme zaznamenali v posledních šesti měsících,“ upozornil šéf residenčních průzkumů společnosti Knight Frank Liam Bailey.

Pro Řecko, jehož dluhy převyšují 115 procent hrubého domácího produktu a které se zoufale snaží šetřit, aby dosáhlo na 110miliardový balík mezinárodní pomoci, je to další rána. „V této situaci, kdy už řecké banky odepsaly spoustu kapitálu, tak každý odliv peněz z ekonomiky může být docela citelný a může ohrozit schopnost řeckých bank poskytovat úvěry, a tudíž se nějakým způsobem podílet na nastartování řecké ekonomiky,“ varoval Pavel Hnát z katedry světové ekonomiky VŠE.

Na vlastní banky chce přitom Řecko spoléhat. Řecký premiér Jorgos Papandreu je včera vyzval, aby se připravily na to, že budou muset pomoci s financováním řecké ekonomiky. Pokud ale banky nebudou mít dostatek kapitálu, nebude z čeho národní hospodářství založit. Země by se tak mohla ještě více přiblížit nechtěnému bankrotu.

Řecký premiér Jorgos Papandreu dnes vyzval banky, aby se kvůli finanční a hospodářské krizi reorganizovaly. Urychlená restrukturalizace je má dostat do kondice, ve které by mohly financovat řeckou ekonomiku.