Z šestnácti českých Siemensů bude do tří let jeden

Praha – Množství aktivit, které má společnost Siemens v České republice a mezi které se počítá například výroba parních turbín, řešení pro průmysl, vývoj kolejových vozidel či výroba zdravotnické techniky, by se do tří let mělo sdružit do jednoho podniku – jedné právnické osoby. „Prioritou je, abychom vystupovali více jako jeden Siemens vůči našim zákazníkům,“ říká generální ředitel Siemensu ČR Eduard Palíšek.

Podle Palíška nutí Siemens ke sjednocení aktivit v Česku především snaha o zefektivnění procesů v rámci firmy. Ze dne na den ale jeden podnik z mnoha roztříštěných firem nevznikne. „Tento proces není krátkodobý; probíhá v několika vlnách. Teď k 1. říjnu budeme integrovat první tři společnosti a předpokládám, že do tří let bychom mohli být kompletně konsolidováni,“ odhadl Palíšek.

Integrace by měla Siemensu zejména v režijní oblasti přinést úsporu v nákladech v řádu desítek procent. Propouštění by však přinést neměla. „Rozhodně ne. Tato integrace nemá za cíl rušit nebo eliminovat některá pracoviště,“ zdůraznil Palíšek. Propouštění, které firma zažila v minulém roce, by tak mělo být alespoň na nějaký čas poslední.

Rozhovor s Eduardem Palíškem (zdroj: ČT24)

Teď se Siemens chystá nové pracovníky spíše přijímat. „Nejvíce zaměstnanců přijmeme v mohelnickém závodě, který se stal dneska největší výrobní továrnou pro nízkonapěťové motory v rámci Siemensu pro celou Evropu,“ podotkl generální ředitel firmy. Více lidí by mělo pracovat také v kompetenčních centrech, v Česku by tak mělo přibývat aktivit, kde budou zaměstnanci pracovat pro celosvětový nebo alespoň evropský Siemens. Již dnes přitom přes 700 zaměstnanců zajišťuje v tomto měřítku třeba účetní operace nebo práce v oblasti IT či personalistiky. „Připravujeme nábor dalších asi 300 zaměstnanců, a to jak v Praze, tak v Ostravě. Ale toto je hlavně zaměřeno na interní procesy v rámci skupiny Siemens,“ uvedl Palíšek.

Siemens je globálním elektrotechnickým koncernem s více než 160letou historií. Ve finančním roce 2009, který skončil 30. září, vygeneroval celosvětově čistý zisk ve výši 2,5 miliardy eur a zaměstnával zhruba 405 tisíc zaměstnanců. V Česku skupina působí od roku 1990 a s 11 tisíci zaměstnanci patří k největším zaměstnavatelům v zemi. Loni všechny podniky Siemensu v Česku vykázaly obrat ve výši 30 miliard korun.

Vydáno pod