Unie protiprávně pomáhala Airbusu, na úkor Boeingu

Ženeva - Vlády evropských států poskytovaly ilegální subvence výrobci letadel Airbus. S tímto rozhodnutím přišla Světová obchodní organizace (WTO), která dnes zveřejnila závěry vleklého sporu mezi Airbusem a jeho hlavním americkým rivalem Boeingem. WTO potvrdila neoficiální informace, které prosákly na veřejnost už na jaře.

Podle WTO evropské vlády prostřednictvím bezrizikových úvěrů nečestným způsobem pomáhaly Airbusu porazit jeho americkou konkurenci. Airbus v rozporu s pravidly dostával také dotace na vývoj a podporu infrastruktury. Evropské vlády tak na pokyn WTO musejí zakázané exportní subvence odstranit.

Američany měla rozlítit hlavně nabídka Airbusu na vojenskou zakázku ve Spojených státech. „To je vcelku riskantní byznys, přijít s takovou podstřelenou nabídkou na vojenské letadlo. Myslím, že si v Airbusu zbytečně vydráždili kobru, která je teď zjevně kousla… Airbus v poslední době dost výrazně válcuje Boeing ve všech možných kritériích, zejména prodejích, tak to zbrždění zase nebude tak velké,“ vysvětlil Jan Procházka, analytik společnosti Cyrrus.

Unie protiprávně pomáhala Airbusu (zdroj: ČT24)

Boeing protežují Američané, Airbus zase Evropané

Spory mezi Airbusem a Boeingem přetrvávají již léta a firmy se vzájemně obviňují, že od svých vlád dostávají subvence v rozporu s pravidly světového obchodu. WTO nález letos v březnu doručila zástupcům obou stran a uvedla, že verdikt zveřejní později. Od té doby se ale v médiích z tohoto nálezu objevila řada pasáží, která ukázala, že problém bude mít spíše evropská společnost.

Obě strany verdikt interpretují odlišně, Airbus a země EU se snaží poukazovat na ty pasáže, které hovoří v jejich prospěch. Obě strany nicméně mají 60 dnů na to, aby se odvolaly.

Jan Procházka, analytik společnosti Cyrrus

„Obě společnosti mají máslo na hlavě, přece jenom v rámci let podporovaly vlády své producenty letadel navzájem.“

V budoucnu má být přitom válka obou koncernů zejména ideová – buď se prosadí obří letadlo Airbus A380, nebo menší, ale tišší a úspornější Dreamliner od Boeingu.

Společnost Airbus se sídlem v Toulouse ve Francii je největším světovým výrobcem civilních dopravních letadel, a to podle počtu kusů prodaných za rok. Airbus dodal více letounů a získal více objednávek (v roce 2009 271 objednávek) než jeho konkurent Boeing (142 objednávek). Vlastníky společnosti Airbus jsou EADS a BAE Systems, dvě největší evropské zbrojařské společnosti.

World Trade Organisation
Zdroj: ČT24/Markéta Sandanusová