Češi důvěřují odborníkům, Nečas se proto obklopí rádci

Praha – Premiér Petr Nečas a jeho vláda se budou spoléhat na rady a názory odborníků. Chystají se totiž obnovit činnost Národní ekonomické rady vlády (NERV). Půjde o expertní ekonomický tým, který bude mít významné slovo při prosazování reformních změn. Nová sestava bude ale mnohem širší, než tomu bylo za vlády Mirka Topolánka. Tehdy k týmu neodmyslitelně patřili například ekonom Miroslav Zámečník, profesor ekonomie Michal Mejstřík či makroekonom Tomáš Sedláček.

NERV bude muset hodně pracovat

Předseda vlády Petr Nečas

„Počítám se systematickou činnosti Národní ekonomické rady vlády s tím, že to bude soustavná práce se soustavnými výstupy a jsem přesvědčen, že z tohoto pohledu zaručí velice dobré podklady pro rozhodování vlády České republiky.“

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

Odborníci, kteří už jednou v NERVu zasedali, by do něj podle Nečase měli patřit i nyní. Premiér už začal jednat s celou řadou expertů, kteří mají tento poradní orgán ještě posílit. Nové tváře však zůstávají veřejnosti zatím neznámé. Nečas však prozradil, že se chce kromě ekonomů obklopit i lidmi, kteří se zabývají zdravotnictvím, penzijním systémem nebo vzděláním. V úvahu tak připadají například Vladimír Bezděk, tedy šéf komise, která pro vládu zpracovala scénáře penzijní reformy, nebo Pavel Kysilka z České spořitelny.

Češi politikům nevěří

Skupina expertů by Nečasově vládě mohla přidat na důvěryhodnosti. Češi totiž tradičně dají víc na názory odborníků než politiků. Sbory poradců mají významný vliv na formování politiky i v zahraničí, například v Německu a Francii. Velmi vlivný je hlavně Sbor ekonomických poradců amerického prezidenta.

Novinář Lidových Novin Petr Kamberský

„Ve chvíli kdy ODS opustila ministerstvo financí, opustila ministerstvo sociálních věcí a zdravotnictví, tak nedrží v ruce ta klíčová reformní ministerstva. Když bude mít premiér pod sebou tým lidí, bude moci vytvářet dojem, že on je ten reformní lídr a ten, kdo určuje agendu a on je tahounem těch reforem co budeme dělat.“