Ahold a Kaufland zřejmě porušily zákon o významné tržní síle

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) podezřívá obchodní řetězce Kaufland a Ahold z porušení zákona o významné tržní síle, s oběma společnostmi proto zahájil správní řízení. Řekl to první místopředseda ÚOHS Hynek Brom. Jde o první případy řešené v režimu zákona o významné tržní síle, který je účinný od začátku letošního února. Má regulovat vztahy mezi obchodními řetězci a jejich dodavateli. Zatímco výrobci potravin i zemědělci přijetí zákona uvítali, obchodníkům a analytikům se nelíbí. Antimonopolní úřad k zahájeným správním řízením bližší informace neposkytl.

Kvůli čemu úřad řetězce Kaufland a Ahold podezřívá z porušení nového zákona se zatím neví. „S ohledem na ochranu obchodního tajemství a ochranu informací v rámci probíhajícího správního řízení zatím tuto informaci nesdělím. My můžeme tuto informaci sdělit pouze po vydání pravomocného rozhodnutí v této věci,“ řekl Brom ČT24.

Nový zákon o významné tržní síle reguluje především vztah obchodních řetězců a jejich dodavatelů. Norma například stanovuje, že za zboží musí být zaplaceno nejpozději do 30 dnů od dodání. Řetězce také nemohou prodávat zboží za nižší cenu, než za jakou ho nakoupily, čímž jsou podle expertů poškozováni spotřebitelé.

Rozhovor s Hynkem Bromem a Zdeňkem Juračkou (zdroj: ČT24)

Libor Kytýr, společnost Ahold

„Jsme přesvědčeni, že se naším jednáním žádného porušení zákona o významné tržní síle nedopouštíme a že veškeré naše aktivity jsou v souladu s principy hospodářské soutěže.“

Obchodním řetězcům od února hrozí za zneužití tržní síly pokuta až deset milionů korun nebo trest v hodnotě deseti procent z obratu. „Ukazuje se, že zákon o významné tržní síle má nějaký význam, protože tady ho obchodní řetězce porušují, a jsme opravdu rádi, že už to doběhlo do těchto konců,“ ocenila nový zákon i aktivitu antimonopolního úřadu mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová.

Evropská komise už má na stole stížnost na nový zákon

Zatímco výrobci potravin i zemědělci přijetí zákona uvítali, obchodníkům a analytikům se nelíbí. Svaz obchodu a cestovního ruchu v minulých dnech zaslal stížnost na zákon Evropské komisi.

„Ten zákon je jednostranný a je diskriminační. Je diskriminační vůči obchodníkům, protože se tváří, jako kdyby na tržní scéně byly nešvary, které dělají pouze obchodníci, a všichni okolo přitom vědí, že ty nešvary se týkají i dalších podnikatelů. Je to další dost nekulturní a řekl bych i nepromyšlený vstup státu do soukromoprávních záležitostí, co se týká podnikání v České republice,“ zdůraznil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka.

Na zákon zaznívá kritika od odborníků

Znění zákona kritizují i někteří odborníci na soutěžní právo. Podle bývalého místopředsedy ÚOHS a právníka z advokátní kanceláře Havel&Holásek Roberta Nerudy norma v mnoha případech ukládá to, co už vyplývá z jiných předpisů. Zákon se podle něj vyloženě nepovedl.

Podle něj zákon nemá za cíl chránit soutěž či spotřebitele, ale pouze dodavatele a potažmo snad i zemědělce. ÚOHS se tím podle Nerudy dostává do nezáviděníhodného postavení. Má dohlížet nad dodržováním nesrozumitelných pravidel, a to případně i v rozporu se zájmy konečných spotřebitelů. ÚOHS byl podle Nerudy doposud při aplikaci zákona spíše zdrženlivý, což považuje za dané situace za velmi rozumný přístup.

Robert Neruda, bývalý místopředseda ÚOHS a právník z advokátní kanceláře Havel&Holásek

„Zákon je nejasný a těžko aplikovatelný. Je i diskriminační, neboť se vztahuje pouze na jednu konkrétní skupinu odběratelů, aniž by bylo zřetelně zdůvodněno proč… “Je však pravda, že obchodní řetězce i jejich dodavatelé by uvítali bližší vodítko, jakým způsobem bude ÚOHS konkrétní ustanovení zákona vykládat."

Evropská komise
Zdroj: ČT24