Lesy ČR chtějí omezit bezzásahové zóny národních parků

Praha - Státní podnik Lesy ČR by rád kvůli podpoře zaměstnanosti v lesním hospodářství a dřevozpracujícím průmyslu omezil bezzásahové zóny národních parků. Podnik chce také na čas zmrazit jakékoliv přípravy na vyhlášení nových parků. Podle návrhu by navíc celá ochranářská činnost měla přejít z ministerstva životního prostředí na ministerstvo zemědělství. Píšou to dnešní Lidové noviny, které mají připravovaný návrh k dispozici. Odborníci před tímto plánem varují. O návrhu Lesů ČR na zajištění správy státních lesů by se mělo hlasovat v říjnu.

Ekologové se obávají, že by Lesy ČR mohly začít kácet stromy ve velkém i uvnitř nejcennějších území. Právě tam je hodně starších porostů a jejich těžba je výnosnější, uvedl Jaromír Bláha z Hnutí Duha.

Ředitel Biologického centra Akademie věd František Sehnal míní, že vedení Lesů ČR nedokáže oddělit ekonomickou činnost od ochrany přírody. „Bohužel ty komerční zájmy tady převládají,“ konstatoval Sehnal. Podle něj podobné uspořádání funguje na Slovensku a ti, „kterým jde o ochranu přírody, jsou tam z toho nešťastní“.

Proti návrhu je i nastupující šéf MŽP Pavel Drobil. „Jako ministr životního prostředí si to umím jen velmi těžko představit,“ uvedl místopředseda ODS. Na Drobila ale podle LN padá podezření z možného střetu zájmů, protože ještě před dvěma měsíci byl předsedou dozorčí rady Lesů ČR. Drobil však tvrdí, že takový plán dozorčí rada neprojednávala. „Pokud takový plán vznikl, tak v managementu Lesů ČR,“ prohlásil Drobil.