Americká obchodní komora: Obama vede špatnou ekonomickou politiku

Washington - Americká obchodní komora, jedna z nejvlivnějších podnikatelských skupin ve Spojených státech, dnes vznesla obvinění k prezidentovi Baracku Obamovi a nařkla jej, že zasévá do ekonomiky novými daněmi a regulacemi nejistotu a zanedbává nejvyšší ekonomickou prioritu - podmínky ke tvorbě nových pracovních míst. Komora v otevřeném dopise vyzvala Obamu a jeho demokratické spojence v Kongresu, aby odblokovali zmrazený kapitál a nakopli ekonomiku zpět k životu.

Dopis je přitom jen další kritikou, kterou na Obamovu vládu v poslední době směřují američtí podnikatelé. Podle nich kroky jako reforma zdravotnictví, reforma finanční regulace nebo plán omezování uhlíkových emisí zvyšují regulační a finanční zátěž podnikání právě v době, kdy se ekonomika stále ještě vzpamatovává z nejhlubší recese od konce války.

Obamova politika prý brání vytváření nových pracovních míst

Podle komory brání nejistota vyvolávaná Obamovou politikou firemnímu sektoru, který má k dispozici asi 1,8 bilionu dolarů (36 bilionů korun) v hotovosti, investovat a vytvářet nová pracovní místa. Komentátoři v této souvislosti mluví o hrozbě stávky kapitálu.

Na druhou stranu však obchodní komora uznala, že se Obamovi podařilo ekonomiku stabilizovat a odvrátit novou velkou hospodářskou krizi: „Jakmile však toho bylo dosaženo, vedení Kongresu a administrativa přestaly mít zájem. Zanedbaly americkou prioritu číslo jedna - podmínky ke tvorbě více než 20 milionů míst, která budeme potřebovat během příštích deseti let.“

Kritice podrobily podnikatelské skupiny i Obamovu fiskální politiku, která pokračuje ve vytváření rekordních rozpočtových deficitů. Nelíbí se jim ani to, že vláda chce na konci letošního roku zvýšit daně bohatším vrstvám tím, že neprodlouží platnost snížení daní zavedenou prezidentem Georgem Bushem. Obama navíc proti řadě podnikatelských sektorů a skupin, které se protiví jeho záměrům, používá vysoce agresivní rétoriku. Další vlivná podnikatelská skupina Business Roundtable přitom shrnula výtky proti Obamově politice vůči podnikání již v minulých dnech.

Ekonomická krize
Zdroj: ČT24/flickr.com