Výroba mléka se farmářům opět začíná vyplácet

Přibyslav - Čeští zemědělci mají důvod k radosti, výroba mléka se totiž po loňských problémech opět začíná vyplácet. V průběhu letošního roku vzrostly výkupní ceny za litr skoro o dvě koruny na nynějších 7,50 koruny, což už podle farmářů pokrývá výrobní náklady. Navíc by se ještě měly mírně zvyšovat. Zemědělci loni na podzim na protest proti nízkým výkupním cenám vylévali mléko do polí.

Agrární komora se nyní zaměřuje hlavně na propagaci domácích produktů u spotřebitelů v Česku. Novinářům to dnes řekl člen představenstva komory Václav Vala na tiskové konferenci k Mlékárenskému dnu v Přibyslavi. „Těžko můžeme počítat s tím, že se nám podstatným způsobem podaří zvýšit vývoz,“ dodal Vala. Podle něj se unijní země brání dovozu cizích potravin různými opatřeními, což Česko nedělá. U mléčných výrobků se podíl exportu na tuzemské spotřebě už blížil ke 40 procentům v loňském roce.

Oldřich Obermaier

„Dovoz stoupá stále a výroba mlékáren v některých komoditách klesá.“

Za pozitivní Oldřich Obermaier z představenstva Českomoravského svazu mlékárenského považuje to, že se v tuzemsku vyrábí více pracnějších výrobků, jako jsou sýry, smetanové krémy a tvarohy. Pokles se týká čerstvého mléka a například i másla. Podle Obermaiera je ale stále český export mléka a mléčných výrobků vyšší než dovozy: „Pořád ještě vyrábíme víc, než jsme schopni spotřebovat.“

Podle Českého statistického úřadu se v letošním prvním pololetí v Česku vyrobilo 1,327 miliardy litrů mléka, v meziročním porovnání o 4,4 procenta méně. Farmáři na Vysočině, kteří jsou největšími producenty, dodali na trh přes 226 milionů litrů a jejich produkce oproti loňsku klesla pouze o procento.

Podle Valy se na Vysočine může produkce rychle vrátit na čísla před takzvanou mléčnou krizí, protože stáda dojnic se likvidovala jen výjimečně. „Spousta podniků řešila špatnou cenu mléka tím, že do chovu přestala investovat,“ vysvětlil Vala. Kvůli úsporám se například snížila kvalita krmení a zpomalila se obnova stáda. Při dobrých cenách za mléko se to dá ale v krátké době zlepšit, dodal.

V současnosti funguje v ČR kolem 45 větších mlékáren, zatímco v roce 1989 jich bylo 122. Některé podniky zanikly, jiné se sloučily. Přibývají však malé mlékárny na farmách.

Mlékárna
Zdroj: ČTK