Dobeš: Demonstrace byla paradoxní, učitelé protestovali proti přidání

Praha – Mezi demonstranty, kteří dnes zaplavili pražské ulice a kterých bylo podle některých odhadů až 40 tisíc, byli zřejmě i učitelé. Ministr školství Josef Dobeš (VV) to považuje za neseriozní, protože ve středu navrhne vládě nové platové tarify pro pedagogické pracovníky, díky nimž si polepší především mladí, ale i starší učitelé. Na tento účel už je podle ministra vyčleněno 2,1 miliardy korun.

„Kdybych věděl, že přijedou odboráři, a zřejmě tam byli i pedagogičtí pracovníci, do Prahy, aby demonstrovali proti tomu, že jim příští rok přidáme peníze, tak bych si možná i trošku s nadsázkou dovedl představit, že ty peníze dáme zdravotníkům,“ prohlásil ministr školství.

Nová tabulka, kterou ministr předloží vládě, by měla být podle délky praxe rozdělena do pěti platových stupňů místo současných 12. „Bude se nastupovat za 20 000 minimálně a dostane přidáno i učitel v předdůchodovém věku,“ upřesnil Dobeš. Například nastupující učitelky v mateřské škole by si tak měly polepšit až o 8 000 korun, kantoři s třicetiletou praxí však dostanou přidáno jen pár stokorun. Jejich tarifní mzda by se pak měla pohybovat lehce nad 24 000.

Odbory se zachovaly neseriózně

„Je to paradox. Oni protestovali proti tomu, že jim přidám peníze, to byla taková demonstrace, která myslím ještě v historii nebyla,“ upozornil ministr. „Aby (odbory) zvaly učitele a svážely učitele s tím, že jim ministr bude příští rok brát peníze, to mně připadá krajně neseriózní,“ dodal na adresu pedagogických odborů.

Na nové tarifní stupnici, díky které si mají učitelé polepšit, se Dobeš dohodl s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem (TOP 09). Pokud by ji vláda neschválila, nehodlá se ministr školství vzdát a chce připravit jiný návrh. „Ta mezní varianta je dát peníze do osobního ohodnocení,“ sdělil Dobeš.

Nepedagogičtí pracovníci si nepolepší

Přidání, které Dobeš plánuje pro učitele, se nebude vztahovat na nepedagogické pracovníky ve školství. Třeba školníkům, kuchařkám nebo administrativním pracovníkům škol klesnou platy stejně jako ostatním státním zaměstnancům v příštím roce o 10 procent. Podle školských odborů se přitom už nyní průměrné platy nepedagogických pracovníků pohybují jen kolem 13 000 korun.

A pracovníci škol jako pokladní, kuchařky, hospodářky či školníci byli během dnešní demonstrace slyšet. „Přidáváte nám práci a berete peníze. My chceme pracovat, ale za odpovídající mzdu v dnešní době. Možná jsme doposud byli jako ovce, ale dnes jsou tady na náměstí vlci, kteří jsou připraveni hájit svou důstojnost a svá práva,“ prohlásila Marie Bieleszová z Českomoravského odborového svazu pracovníků školství, která na náměstí Jana Palacha promluvila jménem nepedagogických pracovníků škol.

Marie Bieleszová z Českomoravského odborového svazu pracovníků školství na demonstraci proti snižování platů.
Zdroj: ČT24