Obamu opustí jeho hlavní ekonomický poradce Summers

Washington - Hlavní ekonomický poradce amerického prezidenta Baracka Obamy Lawrence Summers opustí Bílý dům. Po listopadových volbách do Kongresu se vrátí na Harvardovu univerzitu, kde přednášel v letech 2001 až 2006. Summers je v relativně krátké době dalším významným členem Obamova ekonomického týmu, který odchází. Hlava Spojených států je přitom v poslední době terčem stále větší kritiky kvůli špatnému stavu ekonomiky, zejména kvůli vysoké nezaměstnanosti. A kritika se snášela i na samotného Summerse, některým liberálním demokratům se zdálo, že je svým myšlením příliš blízko Wall Street.

Před Summersem, který byl za bývalého prezidenta Billa Clintona ministrem financí, již rezignovala šéfka Obamových ekonomických poradců Christina Romerová a hlavní poradce pro rozpočet Peter Orszag. Z původního složení ekonomického týmu současného prezidenta tak nyní zůstává již jen ministr financí Timothy Geithner.

Pětapadesátiletý Summers měl v Obamově administrativě na starost koordinaci hospodářské politiky a často o ní mluvil na veřejnosti. Vedl také každodenní prezidentovy ekonomické porady. Dnes uvedl, že mu práce pro Obamu bude chybět.

Larry Summers se vzdává své pozice (zdroj: ČT24)

Summers se vrací na Harvard

„Těším se na návrat na Harvard, kde budu vyučovat a psát o ekonomických základech tvorby pracovních míst a vyrovnaných financích, ale i o integraci rostoucích a rozvojových zemí do globálního systému,“ dodal však.

Obama řekl, že Summersova odchodu lituje. „Během minulých dvou let nás pomáhal vést z nejhorší recese od 30. let minulého století k obnovenému růstu. A i když je mnoho práce k nápravě škody způsobené recesí před námi, jsme na lepší cestě v nemalé míře i díky Larryho chytrým radám,“ zdůraznil americký prezident.

Kdo Summerse nahradí?

Prezident se teď musí poohlédnout po náhradě, která zaplní uprázdněné místo v ekonomickém týmu. Agentura Reuters v souvislosti s tím zmiňuje hned deset potenciálních kandidátů. V úvahu připadá například Laura Tysonová, členka Obamovy poradní komise pro ekonomické oživení. Tysonová pracovala jako ekonomický poradce i za vlády Billa Clintona.

Mezi kandidáty figuruje také Mark Zandi, hlavní ekonom analytické divize ratingové agentury Moody’s. Zandi má za sebou rovněž bohaté zkušenosti z postu ekonomického poradce. Jeho jmenování by však mohl zkomplikovat fakt, že právě ratingové agentury řada lidí viní z toho, že stáli u zrodu hospodářské krize.

Mezi dalšími kandidáty na Summersův post figuruje také bývalá šéfka společnosti XEROX Anne Mulcahyová nebo Summersova zástupkyně Dianna Farellová.

Obměna hospodářských expertů v Bílém domě přichází v okamžiku, kdy se Američané svých politiků stále více ptají, kdy se ekonomika konečně obrátí k lepšímu. Nezaměstnanost v zemi se již delší dobu pohybuje u hranice deseti procent. V srpnu její míra činila 9,6 procenta. Americká centrální banka (Fed) v noci na dnešek kvůli nadále nepříznivým vyhlídkám hospodářství uvedla, že je mu připravena poskytnout další podporu.

  • Harvard University autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1104/110400.jpg
  • Ekonomická poradkyně prezidenta Obamy Laura Tyson autor: whitehouse.gov, zdroj: whitehouse.gov http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/973/97223.jpg
  • Nezaměstnanost v USA autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1918/191718.jpg