Důvod, proč manipulovat s lososím geonomem, je nasnadě. Geneticky modifikovaná ryba roste až dvakrát rychleji, a to až do téměř trojnásobné velikosti. „V naší rybě nejsou žádné nové hormony ani jiné nebezpečné látky. Jen jsme vyměnily jeden gen v DNA, takže losos si sám produkuje čistě přírodní růstový hormon, a to po celý rok,“ vysvětluje Elliot Entit z AquaBounty Technologies.
Aktivisté ale geneticky modifikovanému lososovi přezdívají Frankenfish a chtějí víc času na zkoumání možných účinků na lidský organismus a alergických reakcí. Podle nich ještě neproběhly všechny testy, které by prokázaly, že je bezpečné rybu jíst. Vážná debata se vede také kolem označovaní takto upravených potravin.

Reportáž Veroniky Markové
Produkce lososů celosvětově za poslední dva roky klesá. Asi dvě třetiny globální produkce ovládají Norsko a Chile. Upravený losos by mohl způsobit revoluci v celém rybářském průmyslu – snížil by náklady na produkci až o 35 procent. Nově by se mohl totiž chovat i ve vnitrozemí.
To, zda se za několik let bude běžně dostávat geneticky upravené maso na jídelníčky, rozhodují i investoři. Třeba vědci z univerzity v Ontariu hledají finanční podporu na výzkumy geneticky šlechtěného prasete.