Eurozóna se o Portugalsko ani Irsko nebojí, trhy jsou jiného názoru

Brusel – Ministři financí eurozóny se dnes pokusí donutit Portugalsko k dalším radikálním krokům. Dosavadní opatření, která mají zlepšit stav veřejných financí, totiž trhy nepřesvědčila. Prodej dluhopisů portugalské vlády v posledních týdnech ukázal, že trhy zemi půjčí, ovšem jen s vyšším úrokem. Portugalsku se tak zvyšují náklady. V bankovním sektoru navíc trvají problémy. Přesto však eurozóna o zemi strach nemá. Pomoc Evropské unie podle ministrů země potřebovat nebude, stejně jako Irsko, které má problémy ve velkých bankách a je nuceno za ně platit obrovské ztráty.

Takzvaná euroskupina nejspíš letos už Lisabon o nic dalšího žádat nebude, zajímá ji však rozpočet na příští rok. Ministři budou nejspíš tlačit na Portugalsko, aby ho přesvědčili o nutnosti fiskální konsolidace. Tlak bude pokračova i přesto, že portugalská menšinová vláda ve středu navrhla další úsporná opatření, která zahrnují také pětiprocentní snížení platů státních úředníků. „Je to pozitivní vývoj, protože jde směrem, který zajišťuje, že snížení schodku na 4,6 procenta HDP v příštím roce může být dosaženo,“ uvedl viceprezident Evropské centrální banky (ECB) Vitor Constancio.

zdroj z Eurogroup

„Ať už si ministři myslí cokoli, trhy si zjevně nemyslí, že by dosavadní opatření byla dostatečná. Poslední emise portugalských dluhopisů nebyl žádný velký úspěch a bankovní sektor má potíže.“

Ministři financí eurozóny dnes budou jednat o Portugalsku (zdroj: ČT24)

Ministři se optimisticky dívají i na Irsko

„Můj dojem není, že by se Irsko potřebovalo schovat pod evropský deštník. Sdílíme názor, že irská vláda může vyřešit bankovní problémy bez evropské pomoci,“ řekl při příjezdu na jednání novinářům šéf ministrů financí eurozóny a lucemburský premiér Jean-Claude Juncker. 

Někteří ministři a centrální bankéři dnes také kritizovali reakci trhů na irské a portugalské problémy. Výnosy dluhopisů obou zemí v poslední době vzrostly na nové rekordy a financování státního dluhu se jim tak výrazně prodražuje. „Situace není zdaleka tak znepokojující, jak se může trhům zdát,“ řekl finský ministr financí Jyrki Katainen.

irský ministr financí Brian Lenihan

„Irsko nemá jinou možnost než konat. Pád Anglo by srazil celou zemi. Je systémově důležitá vzhledem ke svojí velikosti a žádná země si pád takové instituce nemůže dovolit.“

Irský ministr financí Brian Lenihan nicméně v dnes vydaném rozhovoru s Financial Times trhy příliš neuklidnil. Podle něj hrozí, že pád banky Anglo Irish Bank by srazil na kolena celou zemi. Záchrana zestátněného irského bankovního ústavu bude stát irskou vládu 29 až 34 miliard eur (až 837 miliard korun) a další miliardy nového kapitálu budou potřebovat dvě další velké irské banky. Sdělila to dnes irská centrální banka. Její zpráva přiměla vládu ke slibu předložit v listopadu nový čtyřletý plán snižování rozpočtového deficitu.

Anglo Irish Bank
Zdroj: ČT24
Vydáno pod