Ocelárna Evrazu zůstane uzavřena, více než polovina lidí je doma

Ostrava – Ocelárna Evraz Vítkovice Steel (EVS) v Ostravě zůstane uzavřena na dobu neurčitou. Firma výrobu přerušila už začátkem července. Původně měla být mimo provoz do konce září, třetí největší tuzemská huť však její uzavření prodloužila. Propouštění ale firma zatím neplánuje. Od 1. října však zůstává 65 procent zaměstnanců ocelárny doma a pobírají 80 procent mzdy.

Evraz tak jedná, protože ještě nedohodl dodávky surového železa se společností ArcelorMittal Ostrava (AMO). Materiál od ní přestal odebírat na konci června, údajně kvůli jeho vysokým cenám. Podle AMO však cena železa odpovídá cenám na trhu. „Jednání stále pokračují,“ dodal k dalšímu vývoji mluvčí EVS Jaromír Krišica s tím, že ostatní provozy EVS jsou v současné době výrobně vytíženy z 90 procent. Mluvčí AMO Věra Breiová také potvrdila, že obě společnosti stále jednají. „Bohužel ke konečnému jednání ještě nedospěly,“ řekla.

Evraz se chce osamostatnit

mluvčí EVS Jaromír Krišica

„V současné době se posuzují nabídky dodavatelů technologií pro výstavbu této pece.“

V celé ocelárně pracuje 1 260 lidí. Firma se chce zaměřit na válcování plechů a profilů. Zvažuje také výstavbu vlastní elektrické obloukové pece, aby nebyla závislá na dodávkách surového železa od ArcelorMittalu. Firma proto hledá inspiraci v kanadském Evrazu, kde je elektrická pec již v provozu.

Ostravská huť patří do ruské skupiny Evraz Group, která během prvního pololetí snížila meziročně ztrátu na 270 milionů dolarů (asi 5,2 miliardy korun) z téměř miliardy dolarů před rokem.