Obří AIG Českou exportní banku v arbitráži nezdolala

Vídeň - Obří americká pojišťovna AIG neuspěla v arbitráži se státní Českou exportní bankou (ČEB). Spor se vedl o 24 milionů dolarů, tedy téměř půl miliardy korun. Píše o tom deník E15, kterému to potvrdil úřadující šéf ČEB Michal Bakajsa. Pojišťovna žádala po ČEB peníze za garanci, kterou exportní bance poskytla před více než deseti lety v souvislosti s dodávkou českých trolejbusů ze Škody Ostrov do amerického San Francisca. Rozhodčí soud ve Vídni se však přiklonil na českou stranu.

AIG si vzpomněla pozdě

Škoda Ostrov, která tři stovky trolejbusů do kalifornského města dodala, se později přejmenovala na Strojírny Ostrov. Lepší časy už však firmě skončily. Od loňska je totiž v konkurzu. Pojišťovna AIG poskytla garanci za české dodávky sama. Pojistila i americké subdodavatele. Později však musela vyplatit plnění z ručení americké firmě AAI Corporation, která se na obchodu s trolejbusy podílela a údajně nedostávala zaplaceno za materiál a služby. AIG se proto pokusila peníze vymoci na České exportní bance.

Pojišťovna však začala s uplatňováním požadavku až s velkým zpožděním. ČEB, která v rámci státní podpory exportu poskytuje úvěry a garance českým vývozcům, považuje vítězství v arbitráži za velký úspěch. Protistrana si totiž může dovolit mnohem dražší služby právníků. Spor s AIG je v současné době ojedinělý. „Nyní nevedeme žádný další arbitrážní spor,“ uvedl Bakajsa s tím, že naprostá většina poskytnutých úvěrů je řádně splácena.

úřadující šéf ČEB Michal Bakajsa

„Chtěl bych ocenit práci celého týmu v bance i advokátní kanceláře Squire, Sanders & Dempsey, která nás zastupovala.“

Vydáno pod