G7: Přehnané a chaotické pohyby měnových kurzů jsou nežádoucí

Washington - Přehnané a chaotické pohyby měnových kurzů jsou nežádoucí, shodli se finanční lídři skupiny vyspělých zemí G7 na jednání ve Washingtonu. Opřeli se přitom o tvrzení japonského ministra financí Jošihiko Nody, který se takto vyjádřil na výročním zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB). Americký ministr financí Timothy Geithner během pátečních jednání také přitlačil na Čínu, aby posílila svůj jüan. Šéf čínské centrální banky Čou Siao-čchuan ale tradičně odpověděl, že Peking bude měnu posilovat postupně místo šokové terapie. Čínská měna je podle dřívějších prohlášení amerických zpracovatelů podhodnocena až o 40 procent.

Do popředí nynější washingtonské schůzky G7 a MMF se napětí mezi měnami dostalo z toho důvodu, že mnohé ekonomiky světa se snaží omezit posilování svých měn. Tokio v polovině září intervenovalo na devizovém trhu poprvé po šesti letech, protože stabilní růst jenu vůči dolaru ohrožuje oživování japonské ekonomiky, která je závislá na exportu.

Podle Nody získalo Japonsko od ostatních představitelů G7 pro svou intervenci pochopení: „Nebavili jsme se o ničem do budoucna, ale věřím, že jsme získali pochopení k našemu základnímu postoji.“ Investoři na devizovém trhu jsou ve střehu, zda Japonsko nebude chtít zase zasáhnout, když dolar klesl na nové 15leté minimum vůči jenu. Způsobila to páteční zpráva o nepříznivém vývoji na zářijovém americkém trhu práce.

Na výročním zasedání diskutují ministři i o tom, jak dát rychle rostoucím mladým a silným ekonomikám větší pravomoci při rozhodování fondu. Evropa, která má ve 24členné radě MMF osm křesel, je ochotna své zastoupení zredukovat. Ale za to chce, aby se Spojené státy vzdaly svého práva veta. Tento krok ale již zamítl americký Senát.