Audit prokázal ekonomické poškozování ČD Cargo

Praha - Šetření auditorů KPMG ve společnosti ČD Cargo prokázalo závažné skutečnosti ekonomicky poškozující ČD Cargo. V pozvánce na úterní tiskovou konferenci, kde vedení firmy zveřejní podrobnosti zprávy, to napsal mluvčí firmy Roman Jandík. Podle dosud známých výsledků společnost pod vedením bývalého ředitele Josefa Bazaly například nabízela některým zákazníkům slevy v řádech desítek procent, kvůli čemuž často přepravovala zboží pod vlastní náklady.

Jak napsal nedávno deník Mladá fronta Dnes, ztráta z těchto smluv od loňského ledna do letošního května má činit 2,8 miliardy korun. Bazala se hájil tím, že v době krize mu šlo v první řadě o udržení zákazníků a pokrytí variabilních nákladů.

Bazalu odvolaly mateřské České dráhy v červnu, jako důvod uvedly neuspokojivé výsledky a špatnou komunikaci obou firem. Nový ministr dopravy Vít Bárta se navíc rozhodl do celého případu zapojit policii, když na základě některých výstupů z auditu podal na Bazalu trestní oznámení. Státní zastupitelství ovšem vrátilo ministrovi oznámení k doplnění.

ČD Cargo podle Bárty hrozí, že se jeho hospodaření letos opět propadne do červených čísel. „Ztráta je podle analýzy KPMG z velké části způsobená tím, že společnost ČD Cargo, respektive její management řadu zakázek, které měl, domlouval pod cenou vlastních nákladů, to znamená nejenom bez zisku, ale i se ztrátou,“ uvedl již dříve Bárta.

Sám Bazala označil Bártovo nařčení za „jedno velké nedorozumění“. Sporné smlouvy podle něj sice zněly na částku nižší než úplné vlastní náklady společnosti, byly ale vyšší než variabilní náklady. Bazalovo vedení se tak tímto způsobem údajně naopak snažilo minimalizovat ztrátu.

ČD Cargo loni hospodařilo se ztrátou před zdaněním 378 milionů korun. Výsledek znamená meziroční propad o 850 milionů korun. Provozní výsledek před započtením odpisů byl kladný a činil 741 milionů korun.

Vít Bárta
Zdroj: ČT24