Blacklist veřejných zakázek zůstává prázdný, domnělý hříšník se odvolal

Brno - Společnost Kofroň Production & Advertising, která měla být podle aktuálního rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže jako první zapsána na černou listinu veřejných zakázek, se proti verdiktu úřadu odvolala. Tvrdí, že k žádnému pochybení z její strany nedošlo. Vadí jí také medializace nepravomocného rozhodnutí týkajícího se zajištění letošního znojemského vinobraní, které firmu údajně poškozuje. Po úřadu chce omluvu a očištění dobrého jména firmy.

Firma tvrdí, že požadované reference v tendru Znojemské besedy na organizaci historického vinobraní splnila. Kvalifikační předpoklady byly podle firmy prokázány tím, že společnost doložila jako hlavní referenční službu zajištění znojemského vinobraní z roku 2009. „Domnívám se, že došlo k nedorozumění a k celému problému došlo nešťastnou komunikací úřadu,“ uvedl právní zástupce firmy Radek Jurčík. Antimonopolní úřad podle něj od zadavatele neměl k dispozici všechny podklady. Firma je nyní doplnila v rozkladu. V otevřeném dopise předsedovi úřadu Petru Rafajovi apeluje na rychlé uzavření případu.

Místopředseda ÚOHS Kamil Rudolecký uvedl, že firma Kofroň Production & Advertising byla řádně seznámena s pochybnostmi ÚOHS o předložení pravdivých podkladů a měla v průběhu správního řízení možnost zaslat své stanovisko, které by tyto pochybnosti případně vyvrátilo: „Nebyly doloženy žádné jiné smlouvy či osvědčení týkající se veřejné zakázky a uchazeč také nijak neprokázal, že skutečně realizoval veřejnou zakázku v deklarovaném rozsahu.“

Majitel firmy Petr Kofroň tvrdí, že jeho společnost je poškozena už nyní. Nálepka společnosti, která porušuje zákon, jí už nyní ztěžuje účast ve výběrových řízeních. V případě, že by na blacklist byla opravdu zařazena, mohla by přijít až o deset milionů korun. Výše případné újmy bude podle Kofroně záležet na délce druhostupňového řízení antimonopolního úřadu.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže
Zdroj: ČT24