NWR sníží odběratelům cenu uhlí i koksu

Praha – Vlastník ostravské důlní firmy OKD, společnost NWR, dosáhla s odběrateli kompromisu, když se dohodli na dodávkách uhlí a koksu pro konec letošního roku. Průměrná cena koksovatelného uhlí klesne proti třetímu čtvrtletí o tři procenta a cena koksu o devět procent. Společnost v posledním čtvrteltí počítá s dodávkami o objemu přibližně 280 tisíc tun.

Za koks zaplatí zákazníci meziročně o 122 procent více

Zákazníci NWR budou za koksovatelné uhlí průměrně platit 154 eur (zhruba 3 773 korun) za tunu. Průměrná sjednaná cena pro dodávky koksu na letošní čtvrté čtvrtletí činí 331 eur (zhruba 8 110 korun) za tunu. V meziročním srovnání je to o 122 procent více.

Společnost NWR

„Čtvrtletně oceňované koksovatelné uhlí, které je určené k dodávkám pro čtvrté čtvrtletí kalendářního roku 2010, tvoří 20 procent předpokládaného celkového objemu dodávek v roce 2010 a dosáhlo objemu přibližně 190 tisíc tun, přičemž jde především o poloměkké koksovatelné uhlí.“

NWR upozornila, že průměrné smluvní ceny dodávek jsou orientační. Může je ovlivňovat řada faktorů, včetně pohybů směnného kurzu, kvality uhlí, načasování dodávek a pružných ustanovení jednotlivých smluv.

V průběhu roku 2010 očekává společnost celkový prodej externím zákazníkům ve výši přibližně 5,5 milionu tun koksovatelného uhlí, pět milionů tun energetického uhlí a 1,1 milionu tun koksu. Produkční cíle společnosti pro kalendářní rok 2010 jsou 11,5 milionu tun uhlí a milion tun koksu.

NWR je přední těžební společností ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Klíčový majetek NWR představuje černouhelná těžební společnost OKD, která provozuje na Ostravsku a Karvinsku pět dolů. Hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí letošního roku NWR oznámí 19. listopadu.