Tricheta možná v čele ECB nahradí Strauss-Kahn z MMF

Paříž - Příští rok v listopadu by šéfa Evropské centrální banky (ECB) Jeana-Clauda Tricheta mohl vystřídat další Francouz a současný šéf Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn, uvádí dnešní vydání francouzského deníku Libération. Dosavadní favorit na nástupnictví, kterým byl šéf německé Bundesbank Axel Weber, je údajně bez šancí po nedávných kontroverzních výrocích.

Weberovi uškodila nedávná slova, že by Evropská centrální banka měla opustit politiku nízkých úrokových sazeb, která je drtivou většinou rady ECB vnímána jako vhodná podpora pomalu oživující ekonomiky. Popularitu nezískala ani jeho představa o ukončení programu nákupu státních dluhopisů zemí, které se ocitly v problémech. Weber byl jediným členem rady, který hlasoval proti pokračování nákupu.

Webera odstřihla i Francie

Přestože se pozice šéfa Bundesbank v souboji o nástupnictví v čele ECB zdála neotřesitelná, po jeho výrocích se nad ním začaly „stahovat mraky“ nejen v Německu, ale úplně jej podle Libération odmítla Francie. Paříž už údajně oznámila, že si v čele centrální banky představuje raději německého ekonoma Jürgena Starka, který je rovněž členem rady vlivné bankovní instituce sídlící ve Frankurtu.

Jestliže němečtí kandidáti nezískají podporu, francouzská vláda údajně navrhuje Strausse-Kahna. Takový postup má podle Libération jasně politický kontext. Současný šéf MMF je totiž členem francouzských socialistů a je velmi pravděpodobné, že bude v roce 2012 usilovat o prezidentský post v souboji se současným prezidentem Nicolasem Sarkozym. Strauss-Kahnova podpora je přitom v průzkumech veřejného mínění výrazně vyšší než u francouzského prezidenta.

Vydáno pod